Colectează selectiv şi salvează lumea! Care sunt regulile de gestionare a deșeurilor?
Pandemia a determinat creșterea cantității de gunoi din locuințe deoarece oamenii petrec mai mult timp acasă. Ați observat că de când a început pandemia COVID-19 și stăm acasă generăm mai multe deșeuri? Vă povestim astăzi care sunt regulile de gestionare a acestora.
Natura trebuie protejată pentru a beneficia de aer curat, păduri verzi și apă potabilă. Trebuie să începem de mici de acasă prin gesturi mărunte. Putem da start activităților de ”cetățean al lumii” prin a sorta gunoiul din propria casă și prin a mânca tot din farfurie. Noi vă arătăm câteva reguli publicate de reprezentanții RETIM.
Prima regulă este reducerea risipei alimentare prin cumpărarea strictului necesar. Evităm generarea de deșeuri suplimentare prin cumpărături echilibrate și consum rațional! Reducem astfel cantitatea depozitată în pubelă!
Regula a doua ține de lucruri permise și interzise. Depozitează strict deșeurile permise în recipientele negre, galbene și verzi. Reține că nu toate deșeurile sunt permise în sau lângă pubelă. Deșeuri voluminoase, periculoase și vegetale, deșeuri din construcții și demolări și deșeuri din echipamente electrice, electronice și electrocasnice sunt lucruri care nu pot fi aruncate în sau lângă pubelă.
În al treilea rând pubela neagră este doar pentru deșeuri menajere și biodegradabile. Ce înseamnă asta? Putem arunca deșeuri care nu pot fi reciclate precum scutece, zaț de cafea, șervețele umede, mucuri de țigară etc. și resturi alimentare/deșeuri din grădinărit)
Gospodăriile din zona rurală sau din zona urbană care dispun de curte pot composta deșeurile biodegradabile, fără a le mai depozita în pubela neagră, utilizând compostoarele care au fost distribuite în mediul rural prin primării, iar cetățenii din mediul urban le pot achiziționa contra cost din magazine. Compostul se poate utiliza ca îngrășământ natural.
Compostarea deșeurilor biodegradabile reduce considerabil volumul deșeurilor menajere colectate din pubela neagră.
Colectează selectiv!
Prin separarea și depozitarea corectă a deșeurilor reciclabile vom putea proteja mediul înconjurător de exploatarea irațională a resurselor limitate. Materialele reciclabile vor trece prin procese tehnologice complexe şi ajung materie primă pentru produse şi ambalaje noi.
Nu arunca nici un deșeu reciclabil în pubela neagră, folosește recipientele dedicate! Cum? Deșeuri din hârtie şi carton, plastic, metal şi lemn mărunțit se colectează în pubela galbenă/sacul galben.
Ambalaje din sticlă – doar ambalaje de sticlă de la băuturi răcoritoare, alcoolice sau borcane – se depozitează în clopotul verde.
Ești sigur că ai depozitat doar deșeuri menajere și ai colectat separat? Nu uita să strivești sau să pliezi ambalajele pentru a economisi volumul recipientului. Este interzisă depozitarea deșeurilor lângă recipiente.
Ultima regulă ține de respectarea distanței sociale. Păstrează distanța socială față de operatorii de colectare.
Deșeuri: sunt resturi materiale rezultate dintr-un proces tehnologic (sau casnic)
Biodegradabil: se refera la abilitatea produsului de a fi distrus şi prelucrat de organisme (bacterii, alge, ciuperci) în produse nepericuloase (apa,CO20) care pot fi apoi reciclate natural