EXPRESIA SĂPTĂMÂNII – De bun augur. Expresiile românești par foarte ciudate pentru străini, dar și pentru cei mici, de cele mai multe ori. Deseori v-ați auzit părinții sau bunicii spunând expresii ciudate și poate nu ați știut atunci la ce se refereau ei. Echipa ȘTIRI PENTRU COPII prezintă săptămânal câte una dintre expresiile românești care ne lasă „cu gura căscată” sau stârnesc hohote de râs. De asemenea noi vom și explica aceste expresii pentru a ști de unde provin și care este înțelesul lor.
Expresia din această săptămână este „de bun augur”. Cei mici au auzit această expresie cel puțin o dată, dar ce înseamnă ea?
Expresia „de bun augur” este folosită de foarte mult timp de către părinții sau bunicii noștri. Printre tineri este foarte puțin cunoscută, însă asta nu înseamnă că nu trebuie să știm ce reprezintă.
În Dicționarul Explicativ al Limbii Române, „augur” înseamnă „preot care prevestea viitorul sau interpreta voința zeilor după zborul și cântecul păsărilor ori după măruntaiele animalelor sacrificate” sau „prevestire făcută de auguri”. Acest cuvânt provine din Antichitatea Romană.
Expresia s-a extins asupra a tot felul de semne, după care superstiţioşii romani se orientau spre a întreprinde sau nu ceva.
A fi de rău augur
De asemenea, există și expresia „a fi de rău augur”. Aceasta este forma negativă a expresiei „a fi de bun augur” și înseamnă că „ceva rău se va întâmpla”.
Aşadar, „a fi de bun augur” sau ”a fi de rău augur”, înseamnă „a fi semn bun” sau „a fi semn rău”, „a exista sau nu premise ca un lucru să se desfăşoare/sfârşească în mod favorabil/nefavorabil”.
Dicționar
A flecări: a spune fleacuri;
A interpreta: a da un anumit înțeles, o anumită semnificație unui lucru;
Antichitate: epocă a civilizației vechi, în special a celei greco-romane; vechime;