Copiii asimptomatici pot transmite rapid virusul Covid 19. Studiu făcut în școlile austriece
Copiii au fost întotdeauna persoane mai vulnerabile la îmbolnăviri, deoarece ei nu au capacitatea de a se proteja singuri în fața bolii. Ei nu conștientizează pericolul. Copiii asimptomatici pot transmite rapid virusul Covid 19 conform unui studiu. Mai multe detalii în continuare.
Un nou studiu realizat recent în Austria arată că SARS-CoV-2 infectează și elevii, la fel de mult ca și profesorii. Der Spiegel a scris că multe studii au arătat că micuții pot contribui la răspândirea virusului, deși nu prezintă simptome.
Un studiu publicat în revista științifică Nature la sfârșitul lunii octombrie liniștea populația sugerând că școlile se pot deschide în siguranță când transmiterea comunitară este mică. ”Datele de la nivel mondial sugerează că școlile nu constituie focare pentru infecțiile cu coronavirus”.
În Germania, perioada de lockdown cu magazinele și școlile deschise de această dată a determinat creșterea ratei de infectare. Angela Merkel a hotărât ca vacanța copiilor să înceapă mai repede anul acesta, iar măsurile de siguranță și izolarea să se intensifice în Germania.
Testare în școlile din Austria
Austriecii au realizat o campanie de testare la scară largă în școlile lor. Astfel, s-a constatat că SARS-CoV-2 afectează în aceeași măsură și elevii, și profesorii. ”Școlile nu sunt insule ale neinfectaților”, spune șeful studiului, Michael Wagner, profesor de microbiologie la Universitatea din Viena. El consideră că școlile deschise reprezintă ”un risc semnificativ”
Alături de alți specialiști, epidemiologul a descoperit că ”elevii sub vârsta de 14 ani prezintă aceeași rată de infectare ca cea a profesorilor”.
Cum au luat cercetătorii probe de la copii? Aceștia au obținut rezultate de la 240 de școli din Austria din septembrie până în prezent. Ei i-au pus pe copii să facă gargară, timp de un minut cu 5 ml de soluție de sare, care este apoi scuipată într-o cană specială. O abordare mult mai potrivită pentru copii. Probele sunt apoi testate pentru SARS-CoV-2 utilizând mai multe teste PCR standard. O analiză a probelor inițiale a arătat o rată pozitivă de 0,4% dintre cei testați aleatoriu.
Descoperirile lor au arătat că aproape jumătate dintre copiii infectați nu prezintă simptome. Asta pune la îndoială teza conform căreia copiii și adolescenții sunt mai puțin afectați.
Experții din Chicago au realizat și ei un studiu și au descoperit că subiecții copii purtau în gât o încărcătură virală de 10 până la 100 de ori mai mare decât subiecții mai în vârstă. Nu se știe încă în ce măsură copiii pot infecta alte persoane în condițiile în care nu tușesc nici nu strănută sau secretă mucoasă nazală.