Sărbătorile se apropie, iar luminițele de Crăciun sunt nelipsite. Știați însă că există persoane care se tem de acestea? Selaphobia este frica de lumini intermitente, iar ȘTIRI PENTRU COPII vă prezintă cauzele, simptomele și tratamentul acestei fobii.
Cineva care are de-a face cu această fobie poate deveni foarte neliniștit doar dacă se gândește la lumini intermitente. Nu este necesar să le și vadă. Frica lor poate fi atât de intensă încât pot suporta un atac de panică. Nu există cauze exacte ale selaphobiei. Cu toate acestea, genetica și mediul înconjurător pot juca roluri foarte semnificative în dezvoltarea acestei afecțiuni.
De exemplu, dacă cineva are antecedente familiale de boli mintale, în special de tulburări de anxietate sau fobii specifice , atunci poate avea șanse mai mari de a dezvolta această fobie. De asemenea, dacă o persoană ia parte la un eveniment nefericit și sunt prin preajmă lumini intermitente, este posibil să dezvolte ulterior o fobie.
Un exemplu aici ar putea fi un accident grav de mașină la care a fost nevoie de intervenția ambulanței. În mintea persoanei poate rămâne imaginea girofarelor care luminează intermitent, iar acestea pot fi cauza fobiei.
Simptome și tratament
Printre simptomele pe care o persoană cu frică de lumini intermitente le prezintă, se numără: neliniștea, evitarea luminilor, tremuratul, transpirația și, bineînțeles, atacurile de panică.
La fel cum nu există cauze exacte ale selaphobiei, nu există nici tratamente care să fie special concepute pentru această afecțiune. Cu toate acestea, există multe forme diferite de tratament care pot ajuta la îmbunătățirea semnificativă a multora dintre simptomele fobiei. Unele dintre aceste tratamente includ terapia de expunere, terapia cognitiv-comportamentală (TCC) și chiar medicamente.
Dacă vă confruntați cu o astfel de fobie, sau cu oricare alta, cel mai bine este să vizitați un specialist. În urma unui control veți determina atât cauza fobiei cât și tratamentul potrivit pentru a scăpa de această frică nejustificată.