Care sunt efectele jocurilor video asupra sănătății mintale
Oamenii de știință au studiat efectele jocurilor video asupra sănătății mintale. Sunt acestea benefice pentru noi sau, din contră, ne dăunează și ar trebui să le evităm?
Jocurile video au devenit o parte importantă din cultura noastră. Cu toții ne-am jucat măcar odată în viață sau cunoaștem pe cineva care o face des. Există chiar și cazuri în care oamenii devin dependenți de ele și ajung la reabilitare. Cu siguranță jocurile nu pot fi deloc benefice, nu?
Participanții au fost puși să joace zilnic timp de șase luni
În medie, un gamer joacă jocuri video șase ore pe săptămână. Acest lucru poate dăuna ochilor, timpul petrecut în fața unui monitor provocând oboseală și putând să provoace chiar și migrene. Totuși, oamenii de știință au observat că jocurile video pot contribui la sănătatea unui om, ele având multe beneficii.
Pentru a testa acest lucru, experții au ales 33 de persoane cu vârste cuprinse între 55 și 75 de ani. Aceștia au fost împărțiți în trei grupuri. Primul grup a primit sarcina de a juca cunoscutul joc “Mario 64” timp de 30 de minute în fiecare zi. Cel de-al doilea grup a primit lecții de pian. Al treilea grup nu a primit nicio sarcină.
După șase luni, creierele participanților au fost scanate de către aparatură RMN. Rezultatele au fost cel puțin interesante. Creierele celor din grupul gamerilor au avut o creștere a substanței gri. Asta înseamnă că atât memoria lor pe termen scurt, cât și sănătatea mintală s-au îmbunătățit.
“Tetris” este folosit pentru a trata pacienții cu traume
Un alt studiu realizat în anul 2014 a ajuns la o concluzie similară. În acel studiu, tineri adulți au fost rugați să se joace cu puzzle-uri 3D și cu jocuri de logică. La finalul experimentului oamenii de știință au observat o îmbunătățire considerabilă a creierelor participanților. De asemenea, un alt studiu realizat de Asociația Americană de Psihologie a dezvăluit faptul că jocurile pot calma anxietatea și pot îmbunătății starea de spirit.
Deși nu mai sunt văzute la fel de prost precum erau văzute acuma 20 de ani, jocurile video încă sunt considerate un hobby copilăresc. Totuși, nu putem ignora beneficiile acestora. Jocuri precum Tetris sunt folosite pentru a ajuta pacienții cu traume. Ba chiar, acestea ar putea să te facă mai inteligent.
Pentru mai multe articole interesante și invitații la evenimente vizitați site-ul ȘTIRI PENTRU COPII.