“Capela Sixtină a oamenilor antici” descoperită în Amazon
Arheologii din Columbia au făcut o descoperire uimitoare. Aceștia au descoperit picturi rupestre care se întind pe o distanță de 13 kilometri. Complexul de picturi a fost denumit de către oamenii de știință “Capela Sixtină a oamenilor antici”. Aflați ce conțineau aceste desene și cum era viața în jungla amazoniană acum mai bine de 10.000 de ani.
Arheologii au făcut o descoperire incredibilă în pădurea amazoniană. Aceștia au descoperit cea mai mare colecție de picturi rupestre din lume pe malul râului Guayabero, în Columbia.
Colecția, care este denumită “Capela Sixtină a oamenilor antici”, conține zeci de mii de desene și se crede că este veche de aproximativ 12.600 de ani. Picturile se întind pe o suprafață de 13 kilometri și conțin mamifere mari, păsări, pești, șopârle, forme de mâini și figuri umane mascate care dansează. Aceste desene au înregistrat și interacțiuni între oameni și specii dispărute precum mastodonții.
Descoperirea a fost făcută de o echipă de cercetători britanici și columbieni. Echipa a fost condusă de Jose Iriarte, profesor de arheologie al Universității Exeter din Regatul Unit.
Aceste săpături au mai scos la iveală dovezi cum că oamenii au locuit acolo de foarte mult timp. Pe lângă unelte și plante folosite pentru a crea culori pentru picturi, oamenii de știință au putut să își facă o idee despre ce conținea dieta oamenilor preistorici.
Unele picturi conțineau animale dispărute în ziua de azi
Echipa de arheologi a mai descoperit și desene foarte realiste cu tapiri, căprioare, aligatori, lilieci, maimuțe, țestoase, șerpi și porci spinoși. De asemenea, au fost observate și picturi cu leneși giganți, animale asemănătoare cămilelor și cai.
Cele din urmă au dispărut, însă, din fauna locală. Motivele sun, probabil, atât schimbările climatice cât și faptul că acestea erau vânate de oameni.
Potrivit cercetătorilor, comunitățile care au locuit în zonă erau de vânători și culegători. Aceștia locuiau lângă râu. Au fost descoperite rămășițe de oase și plante. Se crede despre oamenii din zonă că se hrăneau cu plante din copaci, pești piranha, aligatori, șerpi, broaște și rozătoare precum paca și capybara.
Arta era o modalitate pentru oameni să se conecteze
“Aceste picturi sunt o dovadă spectaculoasă a modului în care oamenii au reconstruit pământul, a cum au vânat, au lucrat pământul și au pescuit” a declarat Iriarte într-un e-mail pentru Hyperallergic. “Este foarte probabil ca arta să fie un element important din cultură și un mod pentru oamenii de atunci să se conecteze. Picturile arată cum oamenii trăiau printre animale gigante pe care le vânau și care între timp au dispărut”.
Mark Robinson, un alt membru al echipei de cercetători, a mai adăugat că aceste picturi rupestre au fost create de cei mai timpurii oameni din zonă. “Aceste picturi oferă o călătorie prin lumea acestor comunități. Este incredibil pentru noi să ne gândim că pe vremuri oamenii vânau animale gigante, unele de dimensiunea unei mașini mici.”
Pentru mai multe articole interesante și invitații la evenimente vizitați site-ul ȘTIRI PENTRU COPII.
Sursă foto: Marie-Claire Thomas/Wild Blue Media, Ella Al-Shamahi