EXPRESIA SĂPTĂMÂNII – În al nouălea cer. Expresiile românești par foarte ciudate pentru străini, dar și pentru cei mici, de cele mai multe ori. Deseori v-ați auzit părinții sau bunicii spunând expresii ciudate și poate nu ați știut atunci la ce se refereau ei. Echipa ȘTIRI PENTRU COPII prezintă săptămânal câte una dintre expresiile românești care ne lasă „cu gura căscată” sau stârnesc hohote de râs. De asemenea noi vom și explica aceste expresii pentru a ști de unde provin și care este înțelesul lor.
Expresia din această săptămână este „în al nouălea cer”. Cei mici au auzit această expresie cel puțin o dată, dar ce înseamnă ea?
Expresia „în al nouălea cer” reprezintă o stare de bine nemaîntâlnită. Conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române, „în al nouălea cer” înseamnă „a fi în culmea fericirii”.
Expresia este foarte des folosită, de aceea fiecare dintre noi am auzit-o cel puțin o dată.
Legătura cu credința
Expresia e bazată pe credinţa celor vechi. Aceasta relatează că cerul ar fi alcătuit din mai multe bolte (de aici pluralul: ceruri). Filozoful Aristotel, care îşi imagina că cerurile sunt de cristal, susţinea existenţa a opt ceruri.
În secolul al XIII-lea, regele Alfons al X-lea al Castiliei, care se ocupa de astronomie, demonstra că există 127 de ceruri. Însă alții au fost mai zgârciți. Teologul Tomasso d’Aquino, care a trăit în acelaşi secol, susţinea existenţa a şapte ceruri. Iar poetul Dante a descris nouă.
O dată cu stabilirea numărului de ceruri, se stabilea şi o ierarhie între ele, rezervându-se cele de mai sus „preafericiţilor”. De aici se înţelege că a spune „sunt în al şaptelea cer” său „mă simt în al nouălea cer”, înseamnă a fi în culmea fericirii, relatează Istorie pe scurt.
Dicționar
Credință: declarație publică pe care o face cineva despre principiile sale (politice, religioase, artistice etc;