România, clasată sub media internațională la matematică și științe
Specialiștii în științele educației și testare educațională din cadrul Universității din București au prezentat rezultatele studiului „Tendințe în domeniul Studiilor Matematice și Științifice Internaționale” – TIMSS 2019. Din păcate, România este clasată sub media internațională la matematică și științe. ȘTIRI PENTRU COPII vă oferă detalii.
Studiul, care are loc o dată la patru ani, este coordonat de Asociația Internațională pentru Evaluarea Performanței Educaționale (IEA) și analizează comparativ competențele de matematică și științe (biologie, fizică, chimie) în rândul elevilor. În România au participat la cercetare 5.000 de elevi de clasa a VIII-a, care s-au alăturat celor peste 580.000 de elevi din 60 de țări din întreaga lume.
Elevii români au obținut la matematică un scor de 479, iar la științe 470 de puncte, în timp ce media internațională este de 500 de puncte. În 1995, elevii de clasa a opta obțineau 474 puncte la matematică și 471 la științe. Minimul istoric a fost înregistrat în 2007, când elevii români obțineau 458 de puncte la științe și apoi în 2011, an în care au obținut 458 de puncte la matematică.
Aceleași competențe
În ceea ce privește matematica și științele, nivelul elevilor români este similar cu cel de acum 25 de ani. Mai mult de-atât, îngrijorător este că 22% din elevi sunt analfabeți funcțional la aceste materii, în comparație cu 13% cât este media internațională. În cazul elevilor care fac performanță, România înregistrează un procent de 6% la matematică și 4% la științe. În timp ce media internațională este de 5%.
„Educația e gratuită în statul nostru pentru că este marele egalizator. (…) Copiii pleacă în viață cu egalitate de șanse. Dar pentru a avea egalitate de șanse trebuie să ai un start similar în viață. Și dacă statul nu asigură această șansă, face un deserviciu masiv unei părți importante a populației. Pe care o condamnă de fapt la insucces. Nu doar în școală, ci și ulterior, în profesie și în viață. Iar acest lucru înseamnă că nu se achită de una din funcțiile fundamentale pe care le are. De aceea e o problemă atât de mare inechitatea din sistemul educațional, iar rezultatele arată o distribuție inechitabilă a performanței elevilor”, a precizat prof. univ. dr. Dragoș Iliescu, coordonatorul național al proiectului TIMSS 2019.
Concluziile proiectului
Iată principalele concluzii ale proiectului:
România s-a plasat și continuă să se plaseze atât la matematică, cât și la științe sub media internațională de 500 de puncte;
La matematică există totuși o recuperare de 21 de puncte față de minimul istoric înregistrat în anul 2011 (458 puncte);
La științe nu se observă o astfel de recuperare;
Distribuția performanței rămâne o problemă majoră pentru sistemul educațional românesc. Aproape un sfert dintre elevii noștri nu ating criteriile minime de performanță, atât la matematică, cât și la științe;
Matematică: Se constată analfabetism numeric la 22% din populația școlară de clasa a VIII-a, iar un alt procent de 48% din acești elevi este sub nivelul mediu-funcțional de performanță, cu mențiunea că analfabetismul numeric este disproporționat de mare: jumătate din țările participante nu ating 13%;
Științe: Același procent de 22% reprezintă și cota de analfabetism științific din populația școlară de clasa a VIII-a, cel mai mare procent dintre țările europene evaluate. Un alt procent de 51% din acești elevi este sub nivelul mediu-funcțional de performanță;
Liderii pe ambele categorii rămân aceiași atât la matematică (țările asiatice cu Singapore, Hong Kong, Coreea de Sud formând o grupă proprie), cât și la științe (prin Singapore, Taipei, Japonia).