5 decembrie- Ziua Internațională a Voluntarilor. Se mai implică copiii în voluntariat?
Să faci fapte bune și să îi faci pe alții fericiți pare a fi cea mai bună răsplată a muncii tale. Astăzi îi sărbătorim pe acei copii sau adulți care sunt voluntari. Pe 5 decembrie este sărbătorită Ziua Internațională a Voluntarilor. Se mai implică copiii în voluntariat? ŞTIRI PENTRU COPII s-a documentat pentru voi.
Anual, pe 5 decembrie, este sărbătorită Ziua Internațională a Voluntarilor (International Volunteer Day – IVD), reprezentând șansa de a promova voluntariatul, de a încuraja guvernele să sprijine eforturile voluntarilor şi de a recunoaște contribuțiile acestora la realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă la nivel local, național și internațional, arată Programul ONU pentru Voluntariat, pe site-ul său unv.org.
În fiecare an se alege o tematică. În 2019 tema a fost ”Voluntar pentru un viitor inclusiv”. Atunci s-a urmărit stabilirea egalității și incluziunii prin voluntariat.
Copiii voluntari
Ana este elevă în clasa a-III-a, iar Cosmina în clasa a-II-a. Cele două sunt prietene bune și au hotărât să strângă deșeurile din cartierul lor pentru a face o lume mai bună. ”Nu știu dacă este voluntariat propriu-zis, dar fetița mea și prietena ei au strâns deșeurile din cartier deoarece au învățat despre poluare la școală. Sper să se mai implice în activități de voluntariat”, a povestit o mămică.
”Fiica mea a fost voluntară la un centru de bătrâni unde le ajuta pe infirmiere și stătea de vorbă cu bunicuțele de acolo. Ba chiar le și citea”, ne povestește mama unei adolescente stabilită în străinătate.
”Fiul meu s-a oferit în anii de studenție să coordoneze o tabără pentru copii. Era un fel de trainer care făcea activități fizice cu ei: juca baschet și volei cu ei. Uneori îi învăța să înoate sau să meargă cu barca. A mai participat și la alte activități în studenție. A fost o super experiență pentru el să fie voluntar deoarece a învățat multe. A dat examenul Cambridge mai târziu și s-a dus la facultate în Anglia cu o bursă și totul datorită punctelor obținute pe voluntariat”, a declarat o mămică mândră pentru ŞTIRI PENTRU COPII.
”Noi facem voluntariat la o cantină socială unde ducem alimente și ajutăm când este nevoie la împărțirea mâncării. Toți suntem implicați în asta: eu, soțul și cei doi copii de 14 și 10 ani. De câte ori avem ocazia strângem obiecte și alimente de la locatarii din bloc și prietenii pe care îi avem pentru cei mai puțin norocoși.
”Copiii mei au plantat copaci cu școala anul trecut și au învățat multe”, ne spune o altă mămică.
De ce să faci voluntariat?
Voluntariatul oferă oportunități oamenilor, în special celor care de cele mai multe ori sunt excluși, să învețe lucruri noi și să se simtă acceptați în grupul de voluntari. Un copil care face voluntariat își poate da seama la ce este bun, poate obține burse și diferite beneficii din partea instituțiilor de învățământ pentru că face ceva extra. Voluntariatul este despre spirit civic, bunătate, empatie, curaj, pasiune. Prin acțiunile de voluntariat, comunitățile din întreaga lume experimentează adesea sentimente de incluziune și solidaritate consolidată.