Majoritatea copiilor se joacă cu o oră şi jumătate mai mult decât înainte de pandemie.
Pandemia a schimbat puțin obiceiurile copiilor, dat fiind faptul că școala s-a mutat online, iar cursurile au devenit o joacă pentru mulți elevi lăsați nesupravegheați la ore. Un studiu nou arată că majoritatea copiilor se joacă cu o oră şi jumătate mai mult decât înainte de pandemie.
Pablo Busó, coordonator investigații infantile la AIJU (Instituto Tecnológico de Producto Infantil y Ocio), Spania spune că pandemia a adus totuși un beneficiu copiilor. ”Ei se joacă cu o oră mai mult decât înainte. Pot spune că ei folosesc jucării adevărate, exact ca înainte să existe ecranul în viața lor. Ecranul le-a schimbat felul de a se juca și întreaga viață prin faptul că văd știri și informații din lumea adulților prea devreme. Un copil cu un telefon este mult mai nefericit.”
Jorge Muñoz, CEO la asociația Viva el Cole spune că ”încă din luna martie, de când a început pandemia, s-a observat dorința de a face jocuri și activități de lucru manual la școala online. De asemenea, a apărut dorința de a încerca jocuri care să stimuleze gândirea critică și petrecerea timpului în familie, exact ca pe vremuri.” Dovada cea mai mare a momentelor de calitate în familie constă în vânzările mari de jocuri tip Twister, Puzzle, Catan, Remi etc.
Specialiștii spun că jocurile clasice și mișcarea ar putea îmbunătăți statisticile despre obezitate. Datele arată că 40 de milioane de copii de cinci ani (5,9% din total) din întreaga lume sunt supraponderali. Se pare că numărul copiilor cu probleme de greutate la nivel mondial a crescut de zece ori în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 19 ani. ”Trebuie să ne întoarcem la jocurile clasice și la activitățile fizice”, spun specialiștii. OMS consideră activități precum imitatul unui dans în fața unui ecran ca activitate pasivă. Deci trebuie să faceți altfel de mișcare dacă doriți să scădeți în greutate”.
Cum convingem copiii să se joace cu jucării ?
Medicii și terapeuții spanioli oferă câteva sfaturi pentru a ne obișnui cu jucării clasice în detrimentul tabletei. Iată ce sugerează:
Limitarea timpului petrecut în fața ecranului.
Încercarea de a inventa jocuri noi cu jucării vechi.
Realizarea legăturii între joc și viața reală.
Cumpărarea unei jucării împreună.
Alegerea unei jucării aprobate atât de părinte cât și de copil