În Țările de Jos să fii supradotat reprezintă un handicap
Să fii inteligent ar trebui să fie o calitate peste tot în lume, dat fiind faptul că ești unic și poți face schimbări mari în lume. În Țările de Jos să fii supradotat reprezintă un handicap. De ce? Vă povestim în cele ce urmează.
Antje are în prezent 11 ani și a petrecut aproximativ trei ani închisă în casă, traumatizată de faptul că nu se poate adapta la ritmul de predare al clasei sale. Părinții ei, alături de un alt grup de părinți, se luptă ca supradotații să primească educație specială.
Mulți dintre acești copii merg peste 300 km pentru a ajunge la singura școală care oferă cursuri pentru micuţi speciali. Mulți părinți cheltuie pe lună peste 700 de euro la cabinetele psihologilor pentru a evita plictiseala și eșecul școlar al copiilor pe motiv de inadaptare.
Părinții micuței Antje din Haga, Țările de Jos au observat pe la șapte ani că este deosebită. Profesorii de la școală i-au luat în derâdere și nu au făcut nimic pentru a ajuta copilul. Deși avea IQ de 145 nimeni nu a vrut să o ajute, ba mai mult au început să o trateze urât. La un moment dat fetița a căzut victimă a sindromului burnout (sindrom recunoscut de OMS ca boală cauzată de stres cronic).
”Sistemul actual nu funcționează cum trebuie. Școlile obțin fonduri pentru a angaja profesori pentru cursuri speciale, dar asta nu se întâmplă și în realitate. Fetiței mele i-a luat trei ani să își revină. Acum studiază acasă pentru a-și redobândi stima de sine ”, spun părinții unei fetițe supradotate de 11 ani.
Părinții caută soluții
80 de grupuri de părinți din Țările de Jos au reclamat la Institutul de Drepturi Umane al Țârilor de Jos. Aceștia spun că a trăi cu un copil supradotat este ca și cum ai trăi cu unul cu handicap deoarece sunt ignorați. Părinții cer școlilor să se adapteze la supradotați fără să trebuiască să fie duși altundeva.
”Școala abuzează de un copil dacă nu îi oferă tot ce are nevoie. Școala crede că îți știe copilul mai bine decât tine, dar sistemul îți face de multe ori copilul să sufere pentru că nu încape în grup”, spune mama fetiței din Haya.