Astăzi, de Ziua National a României, am ales un interviu special cu un băiat special, care ne face să ne simțim mândri că suntem români. ȘTIRI PENTRU COPII a realizat un interviu exclusiv cu Vlad Oros, olimpic național și internațional la fizică. Are 16 ani, este elev în clasa a X-a la Liceul Teoretic „Grigore Moisil” din Timișoara și iubește fizica. Este una din materiile nu prea iubite la școală, deși este o materie interesantă și te face să înțelegi cum funcționează lumea. Vlad ne-a povestit cum a ajuns să-i placă această știință atât de mult și cum trece el prin această perioadă pandemică.
ȘTIRI PENTRU COPII: Cum ai descoperit pasiunea pentru fizică?
Vlad-Ștefan Oros: Cea care mi-a scos în lumină pasiunea pentru această știință a fost Ioana Jeflea, profesoara mea de fizică din gimnaziu. Dumneaei îi sunt dator pentru faptul că am reușit să ajung unde sunt acum.
ȘTIRI PENTRU COPII: În general copiii fug de fizică. Tu cum de ai ajuns să o îndrăgești atât de mult?
Vlad-Ștefan Oros: Eu am fost dintotdeauna un elev pasionat de științele exacte. Sunt olimpic la matematică, la informatică și la chimie. Dar fizica m-a atras în mod special deoarece ea îmi permite să înțeleg cum funcționează lumea înconjurătoare – mai mult decât matematica și informatica, științe mult mai abstracte.
ȘTIRI PENTRU COPII: Știm că ai participat la foarte multe concursuri și olimpiade. Ce premii ai câștigat și care este partea ta preferată din cadrul olimpiadelor sau a concursurilor?
Vlad-Ștefan Oros: Voi menționa câteva dintre premiile pe care le-am obținut. Medalii de argint, respectiv aur la Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori în 2018, respectiv 2019, medalii de aur la Balcaniada de Fizică în 2018 și în 2019 și premiul I la Olimpiada Națională de Fizică în 2017-2019.
În gimnaziu, cel mai mult apreciam momentele când rezultatele erau afișate. Momente cu mari emoții dar, deseori, ducând la mari bucurii. Treptat, însă, am început să apreciez din ce în ce mai mult concursurile drept ocazii de a interacționa cu ceilalți elevi olimpici și de a schimba experiențe cu aceștia.
ȘTIRI PENTRU COPII: Te-a afectat pandemia de COVID-19 în vreun fel?
Vlad-Ștefan Oros: Da, m-a afectat. Pe de-o parte, mi-a luat oportunitățile de a participa la olimpiade, astfel ducând la o scădere a motivației mele de a mă pregăti în continuare. In plus, lipsa socializării m-a făcut un om oarecum mai închis. Pe de altă parte, pandemia m-a obligat să găsesc un nou mod de a-mi organiza timpul: am învățat să învăț mai liniștit, în ritmul meu, pe parcursul vacanței de vară, și am descoperit plăcerea lucrului în echipă, participând la două astfel de concursuri de fizică în ultima săptămână.
ȘTIRI PENTRU COPII: Ai creat pagina de Facebook „Physics Problems”. Povestește-ne puțin despre ea.
Vlad-Ștefan Oros: Această pagină a pornit, pe de-o parte, deoarece simțeam nevoia să-mi împărtășesc cunoștințele cu alți elevi pasionați de fizică. Pe de altă parte, eu începusem în vară să redactez o colecție a celor mai frumoase probleme de fizică pe care le-am găsit, ceea ce îmi dădea o sursă inițială de probleme frumoase.
Pe această pagină eu postez câte o problemă în fiecare săptămână, în ziua de luni, dându-le răgaz elevilor doritori să le rezolve până sâmbătă. Duminica, postez soluția problemei respective. Sper ca, în vacanța de iarnă, mai mulți pasionați să aibă timp să se uite peste ele, mai ales având în vedere situația globală a pandemiei.
ȘTIRI PENTRU COPII: Cum crezi că ar putea școala să îi facă pe copii să înțeleagă și să îndrăgească fizica?
Vlad-Ștefan Oros: Cred că o preponderență mai mare a experimentelor/lucrărilor practice ar fi folositoare pentru a sădi pasiunea elevilor pentru fizică. Prin acestea, elevii ar vedea fizica în toată frumusețea ei și ar înțelege mai clar noțiunile decât doar prin probleme teoretice. În aceeași ordine de idei, cred că o programă fenomenologică – punând accent mai mult pe partea calitativă a fizicii decât pe cea cantitativă – ar permite elevilor să înțeleagă mai bine ce se întâmplă.
ȘTIRI PENTRU COPII: Ce alte pasiuni mai ai pe lângă fizică?
Vlad-Ștefan Oros: Pe lângă fizică, eu apreciez și celelalte științe reale. Chimia, informatica și matematica, materii la care sunt olimpic, deși nu sunt nici aproape de performanțele de la fizică. Sunt pasionat chiar și de lingvistică. Îmi place să cânt la pian și să compun muzică. Iar pandemia a fost o ocazie bună pentru a reveni la aceste vechi pasiuni. De asemenea, îmi place să joc tenis și badminton.
ȘTIRI PENTRU COPII: Care este planul tău de viitor? Ce vrei să devii?
Vlad-Ștefan Oros: Nu am avut niciodată un răspuns direct la această întrebare. Într-o lume atât de schimbătoare, nu am garanția că pot deveni ceea ce îmi propun. De asemenea, se pot forma domenii noi, care să mă avantajeze. Din acest motiv, voi încerca să rămân flexibil. Indiferent de asta, voi continua să lucrez la fizică și la informatică și sper să găsesc un loc de muncă în care să le pot folosi pe ambele.
ȘTIRI PENTRU COPII: Ai vreun model în viață? Pe cine?
Vlad-Ștefan Oros: Nu am avut niciodată un singur model, dar sunt câțiva oameni pe care îi admir pentru ce au realizat. Pe de-o parte, Mircea-Raul Bodrogean, un elev olimpic la chimie din București, medaliat cu aur la Olimpiada Internațională de Chimie. M-a impresionat mereu prin hotărârea și seriozitatea sa. Nu-l cunosc personal, dar dintotdeauna i-am admirat rezultatele.
Pe de altă parte, profesorul estonian Jaan Kalda – de la care, deși indirect, am învățat foarte multe noțiuni în fizică. Mi-a demonstrat că unele probleme complicate pot avea soluții simple și frumoase. În final, arhicunoscutul profesor Richard Feynman mi-a deschis ochii în fața frumuseții fizicii și m-a impresionat prin modul intuitiv în care a reușit să explice noțiuni abstracte și dificile.
ȘTIRI PENTRU COPII: Ce îi sfătuiești pe copiii cărora le place fizica?
Vlad-Ștefan Oros: Deoarece în aceste zile foarte puțini tineri apreciază într-adevăr fizica, cred că toți copiii pasionați ar trebui încurajați să continue în acest domeniu. În opinia mea, fizica e o știință foarte flexibilă. Se poate dovedi de ajutor în multe domenii, așa că deschide ușile către multe drumuri în cariera individului.
Pe de altă parte, copiii trebuie să-și hrănească pasiunea. Să citească diverse cărți despre fizică, să vizioneze seriale din domeniul științei, să participe la concursuri și olimpiade și să țină legătura cu alți elevi pasionați. Astfel, ei nu-și vor pierde niciodată apetitul pentru știință.