Astăzi vă povestim despre o nouă fobie. Botanophobia este frica de plante. Chiar dacă pare ciudat, există oameni care se tem de-a dreptul de plante. ȘTIRI PENTRU COPII vă prezintă cauzele, simptomele și tratamentul acestei fobii.
Denumirea fobiei vine din limba greacă de la cuvântul „botane”, care înseamnă „plantă” și de la „phobos”, care înseamnă „frică”. Viața celor care se confruntă cu această fobie este una destul de grea. Având în vedere faptul că plantele sunt peste tot, fobicii trebuie să depună eforturi mari pentru a le evita. Unii chiar refuză să iasă din casă din cauza fricii lor. O celebritate cu o frică excesivă de plante este actrița Christina Ricci, despre care se știe că este îngrozită de plantele de apartament.
Ca în cazul tuturor fobiilor, frica extremă de plante ar putea fi legată de episoade negative din viața individului. Asocierea anumitor plante cu persoane dragi care au murit, prezența coroanelor la înmormântări sau pur și simplu alergiile la anumite plante pot fi cauze care declanșează apariția fobiei.
De asemenea, filmele, emisiunile sau poveștile cu plante înfricoșătoare pot duce la apariția fricii de plante. În timp ce majoritatea copiilor își depășesc fobia odată cu vârsta, unii continuă să sufere până la maturitate.
Simptome și tratament
Cei care au această fobie experimentează un atac de panică complet la simpla vedere sau gândire a plantelor. Printre simptomele pe care le prezintă un fobic se numără: tremuratul, palme transpirate, gură uscată, gânduri de moarte. De asemenea, apare dorința de a fugi, de a se ascunde și chiar refuzul de a ieși afară.
În ceea ce privește tratamentul, cel mai indicat este ca fobicul să se prezinte la un specialist. Împreună cu el se va stabili cauza fobiei și se va găsi cea mai potrivită metodă de tratament. Terapia cognitiv comportamentală, hipnoterapia, programarea neuro-lingvistică și desensibilizarea treptată sunt câteva din metodele de tratament.