„Cap de Maimuță” – fotografie spectaculoasă pe cerul României
Știți ce este „Cap de Maimuță”? Nu, nu are legătură cu simpaticul animal, ci cu stelele. O fotografie astrală rară, inedită și spectaculoasă a fost realizata în urmă cu câteva zile în Romania.
NGC 2174 sau „Cap de Maimuţă”, este o nebuloasă de emisie, situată la aproximativ 6400 ani lumină distanţă, în dreptul constelaţiei Orion de pe cerul de iarnă. Este o regiune bogată în hidrogen ionizat, locul unde se formează noi stele, posibil şi planete.
Imaginea astrală rară, inedită și spectaculoasă a fost realizată în noaptea de 24 spre 25 noiembrie 2020, de la Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad. Ea a fost făcută de un mare astronom român, originar din Galați, Ciprian Vîntdevară.
Observatorului Astronomic face parte din Secţia Astronomie a Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad. Este amplasat în unul din sediile instituţiei, pe strada Republicii nr. 235 (fosta Bancă Agricolă). A fost iniţial deschis în anul 2006 ca punct de observaţii astronomice, după ce conducerea muzeului a achiziţionat din resurse proprii un telescop Meade LX 200, cu diametrul oglinzii principale de 250 mm.
A urmat perioada (2008 – 2010), când vizitarea la observator era limitată şi se organiza în condiţii dificile, datorită lipsei unui specialist în domeniu. Tocmai din anul 2010, Observatorul Astronomic şi-a deschis larg porţile spre vizitare, atât cu ocazia unor fenomene sau evenimente astronomice, cât şi observaţii astronomice săptămânale cu publicul şi clubul de astronomie
Pentru fotografia „Cap de Maimuță” a fost folosit un telescop Newton f/4, camera ASI 1600, 60 x 120 sec. Procesare pe două canale (Hidrogen şi Oxigen).