NEȘTIUTELE. Româncele care au schimbat lumea. Rodica Paléologue, bibliotecară și fotomodel
Sunt aproape necunoscute de cei mai mulți dintre români. În general, despre faptele mărețe ale femeilor știm mai puține. O româncă a inventat elixirul tinereții, alta a inspirat personajul Moneypenny din seria Bond. Știați asta? Că am avut o femeie super-spion în cel de-al Doilea Război Mondial? Sau că prima femeie neurochirurg din lume, ori prima femeie arhitect au fost românce. Lista e lungă, lungă. Noi ne-am propus să le aducem aproape de voi pe aceste femei minunate care fac parte din trecutul nostru și care au schimbat lumea dar, din păcate, nu și-au găsit (încă) loc în cărțile de istorie. Astăzi vorbim despre Rodica Paléologue, bibliotecară și fotomodel, care a cucerit Franța cu stilul și inteligența sa.
Bibliotecile și modeling-ul par două lucruri care la prima vedere nu au nimic în comun. Rodica Paléologue / Paleologu a descoperit o cale prin care să fie și bibliotecară și fotomodel în același timp. Aflați care a fost viața acesteia și cum a ajuns să combine aceste două lumi.
A copilărit în Bărăgan
Rodica Paléologue și-a petrecut copilăria în Bărăgan, într-un așezământ improvizat. Întreaga sa familie fusese deportată acolo de către comuniști pe când Rodica avea numai un an. Norocul ei a fost însă, că familia fusese deportată alături de mari profesori universitari ai epocii. Astfel, tânăra Rodica a avut parte de o educație aleasă care a dat naștere unei iubiri aparte pentru limba latină.
Copilăria sa a fost una frumoasă. Domnul Vîșcu, așa cum îl amintește Rodica pe profesorul său într-un interviu pentru orientromanesc.ro, i-a deschis ochii și a învățat-o să fie ea însăși, că nu trebuie să se simtă obligată să râdă atunci când râde toată clasa.
A studiat la Facultatea de Limbi Clasice din București
Rodica a avut mereu o pasiune pentru limbile străine și în special cele vechi. Astfel, a studiat la Facultatea de Limbi Clasice la București. Această dragoste a început pe vremea când românca avea 10 – 11 ani. Tânăra Rodica și-a întrebat o vecină care avea 17 ani care este diferența dintre ce fac ei la școala primară și ce se face la liceu. Vecina, pe nume Georgeta Tăracilă, i-a răspuns că la liceu se face limba latină. Acest lucru i-a stârnit curiozitatea Rodicăi care a dorit să audă cum sună această limbă. La auzul primelor cuvinte Rodica s-a îndrăgostit instant, dragoste care a urmărit-o toată viața.
La finalul studiilor din România, Rodica a plecat în Franța unde și le-a aprofundat, la Sorbona, în cadrul Facultății de studii de greacă veche. Această decizie a venit după îndemnarea lui Jacques Bompaire, rectorul de la Sorbona.
S-a stabilit în Franța
În anul 1989, Rodica s-a stabilit definitiv în Franța, la Paris. Primul ei loc de muncă a fost chiar la muzeul Luvru unde a lucrat la crearea unei baze de date culturale de amploare. Rolul ei era de redactor al notițelor descriptive în departamentul de arte grafice. Acest lucru i-a permis să țină în mână desene făcute de Rafael și chiar de Leonardo da Vinci.
Tot în același an, în Franța, a fost lansat proiectul construcției unei mari biblioteci naționale care să fie deschisă tuturor. Rodica și-a dorit foarte mult să participe la acest proiect. Zis și făcut. După un an și opt interviuri a reușit să obțină un post de responsabilă de achiziții pentru următoarele domenii: literatură și limbă latină și greacă veche, științele auxiliare ale istoriei (epigrafie, paleografie, heraldică, genealogie, papirologie) și Bizanț (istorie și literatură). Pe Rodica a ajutat-o faptul că vorbea 9 limbi și învățase arhivistica și paleografia pe vremea când lucra la Episcopia Aradului.
A filmat alături de David Bowie
Pasiunea pentru modă a început de la o vârstă fragedă. După spusele Rodicăi, în Bărăgan toată lumea se îmbrăca bine deoarece aveau doar hainele bune cu ei. Rochiile erau făcute chiar de mama ei, care era croitoreasă. La vârsta de 13 -14 ani, Rodica începuse deja să își deseneze singură rochiile, lucru ce o ajuta enorm pe mama sa.
Prima defilare a ei ca model a fost înainte să plece în Franța. Evenimentul a avut loc la Palatul Știrbei, în București, acolo unde Rodica era muzeografă. Tema evenimentului era istoria modei. Totuși, prima defilare adevărată pentru o casă de modă adevărată a fost abia în 2014, pentru Ken Okada. Cariera de fotomodel a fost una plină de momente interesante. Printre acestea se numără un scurt-metraj realizat de Roman Gavras unde Rodica l-a avut ca și coleg de platou pe David Bowie, celebrul cântăreț.