„Noaptea Cercetătorilor”, un eveniment dedicat pasionaților de știință
În data de 27 noiembrie sunteți invitați la „Noaptea Cercetătorilor”, un eveniment european dedicat pasionaților de știință și nu numai. Evenimentul se va desfășura online, deci nu contează în ce parte a țării vă aflați. ȘTIRI PENTRU COPII vă oferă detalii.
Pentru ediția din acest an echipele de cercetare, organizațiile și companiile au pregătit multe activități pentru voi. Printre ele se numără: concursuri cu premii atrăgătoare, webinarii dedicate profesorilor și elevilor, dezbateri, experimente, conferințe susținute de cercetători de prestigiu ai comunității științifice și tururi virtuale.
Ediția din acest an a evenimentului „Noaptea Cercetătorilor” poartă numele de „DoReMi-RO”. De ce? Aflați în cele ce urmează. „2020 este Anul Internațional al Sunetului, un domeniu de mare importanță pentru evoluția aplicațiilor științifice și tehnologice în societatea modernă. Scopul echipei noastre este să ne alăturăm evenimentului European „Noaptea Cercetătorilor”, pentru a sublinia și cu această inițiativă atât activitățile de cercetare din România cât și dezvoltarea tehnologică, identități îmbinate prin sunete și muzică: DoReMi-RO”, se arată pe site-ul evenimentului.
Evenimentul DoReMi-RO va fi implementat la nivel național în orașele București, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Iași, Timișoara, Sibiu și Suceava. Alte orașe participante la proiect sunt Baia Mare, Brașov, Buzău, Călărași, Fălticeni, Huedin, Jibou, Lugoj, Măgurele. De asemenea, evenimentul are loc și la Miercurea Ciuc, Oradea, Piatra Neamț, Pitești, Ploiești, Roșiorii de Vede și Tecuci.
Pentru mai multe detalii legate de parteneri și programul din fiecare oraș, dați un click aici.
Parte a cercetării
Un astfel de eveniment este binevenit, mai ales pentru tineri. Aceștia pot descoperi frumusețea cercetării și de ce nu, să-și dorească o carieră în domeniu. Deși sunt încântați că se pot apropia de tineri, reprezentanții evenimentului spun că o zi este insuficientă. Așa că proiectul își propune să facă echipă cu publicul pentru a realiza harta magnetică a României.
„Promovarea și diseminarea rezultatelor cercetării în rândul tinerilor, într-un eveniment de o zi, este în același timp binevenită, dar și insuficientă. Pentru moment, însuflețim curiozitatea copiilor, dar în ziua următoare ei simt că totul este frumos rezolvat în știință și nu ar mai fi lucruri noi de făcut, iar îmbrățișarea unei cariere în cercetare ar putea fi neatractivă. După o singură seară de succes, așa cum este „Noaptea”, evenimentul va fi transformat într-o nouă provocare publică bazată pe conceptul binecunoscut de implicare colaborativă.
Astfel, obiectivul general al proiectului este acela de a sensibiliza publicul asupra rezultatelor cercetării obținute prin experimente, implicând participanții într-un proiect științific al cetățenilor. Prin care cercetătorii și publicul lucrează împreună. Procesul de colaborare cercetător – cetățean va avea loc pe toată durata proiectului ce își propune să realizeze harta magnetică a României.
Toți împreună vor folosi smartphone-uri pentru a măsura câmpul magnetic în toată România. Publicul colaborator anonim trebuie să ne trimită datele măsurate, împreună cu coordonatele GPS, încărcându-le pe platforma web destinată evenimentului”, se mai arată pe site-ul evenimentului.
Dicționar
Prestigiu: autoritate morală, considerație, influență de care se bucură cineva sau ceva datorită calităților, cunoștințelor, talentului etc;
Diseminare: împrăștiere, răspândire (în toate părțile).