Statistici de speriat. Sute de adulți și copii trans uciși, numai anul trecut
Deși există ONG-uri care luptă la nivel global pentru drepturile persoanelor trans, situația acestora este departe de a fi perfectă. Pe lângă abuzuri și discriminări, persoanele trans se confruntă anual și cu violență fizică și verbală. Sute de adulți și copii trans au fost uciși numai anul trecut. Cum putem să le oferim acestor persoane o viață normală?
În ultimii ani am văzut o explozie de oameni care se consideră trans sau non-binary. Aceste persoane au existat dintotdeauna doar că noi am preferat să îi ignorăm sau să îi portretizăm drept niște ciudățenii ale naturii. Cu ajutorul internetului, aceste persoane au acum ocazia de a intra în ochiul publicului larg și de a lupta pentru drepturile lor. Situația este, însă, departe de a fi ideală.
An de an au loc sute de crime ale căror victime sunt persoanele trans. Singura lor „greșeală” a fost că s-au născut diferiți față de noi.
Zilele trecute, Asociația Accept a vorbit în cadrul unui eveniment online despre rezultatele unei cercetări amănunțite asupra comunității trans din România. La această cercetare au participat 142 de persoane trans, între 16 și 60 de ani: femei trans, bărbați trans, persoane non-binare și persoane agender. Studiul s-a concentrat pe problemele cu care se confruntă persoanele trans cât și felul în care acestea își percep identitatea de gen.
Multe persoane trans întâmpină gânduri suicidale
Principalul semnal de alarmă tras de această cercetare este sistemul medical depășit cu care se luptă persoanele trans din România. De asemenea, problemele cu familia, statul și autoritățile sunt un alt obstacol important. Un alt rezultat șocant al acestui studiu sunt gândurile suicidale întâmpinate de participanți de-a lungul vieții. 53% dintre cei care au participat s-au gândit într-un punct să își pună capăt zilelor. Dintre aceștia, 24% au și încercat să facă acest lucru.
Acest lucru arată faptul că persoanele trans trăiesc cu o teamă de respingere socială și de violență fizică și verbală din partea altor persoane. Lipsa de profesionalism a cadrelor medicale și abuzurile suferite în cadrul sistemului de sănătate nu îi ajută în acest sens. Ba chiar mai mult, le oferă motive persoanelor trans să le evite.
„Aș vrea să privim aceste rezultate ca oglindind realitatea celor mai „norocoși” oameni trans din România, pentru că la această cercetare au participat cei care au ajuns în comunitățile trans și la organizații, care au găsit sprijin și soluții să înceapă tranziția, care au avut resurse emoționale, intelectuale, temporale și financiare să parcurgă cerințele anevoioase ale chestionarelor și focus-grupurilor.
În realitate, cred cu tărie că situația persoanelor trans din România este mult mai grea,” a declarat într-un comunicat de presă Patrick Brăila, Co-președinte al Asociației ACCEPT și activist pentru drepturile persoanelor trans.
98% dintre persoanele trans omorâte sunt femei trans sau persoane trans feminine
La nivel gobal, statisticile sunt mai înfiorătoare. În fiecare zi, persoanele trans de pe tot globul luptă pentru drepturile lor și pentru justiție socială. De multe ori, această luptă este în zadar. Din 1 octombrie 2019 și până pe 30 octombrie 2020 au fost ucise din ură, pe glob, 350 de persoane trans, dintre care mulți tineri și chiar copii.
Datele arată că, pe glob, 98% dintre persoanele trans omorâte erau femei trans sau persoane trans feminine. În Europa, 50% dintre persoanele trans omorâte erau migranți. Media de vârstă a persoanelor omorâte este de 31 de ani iar cea mai tânără persoană avea doar 15 ani.
Vă vine să credeți? O persoană trans de doar 15 ani a fost omorâtă doar pentru că era diferită față de noi. Dacă vă interesează, statisticile complete pot fi citite aici.
Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Trans
Criza COVID-19 doar a agravat această situație. Coronoavirusul doar ne-a furat atenția de la realitățile comunităților extrem de marginalizate precum cele ale persoanelor trans, persoanelor de culoare, refugiaților, migranților, persoanelor cu dizabilități și a celor care trăiesc cu HIV. Lipsa accesului la asistență medicală și la piața muncii cât și marginalizare sunt doar câteva dintre rezultatele inacțiunii din partea societății, care face prea puțin pentru a integra în societate și a proteja persoanele trans.
Noiembrie este o lună deosebit de dureroasă pentru persoanele trans. Data de 20 noiembrie reprezintă Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Trans și ne reamintește modul în care sunt tratate aceste persoane. Asociația ACCEPT vă invită să vă alăturați acestei lupte pentru drepturile persoanelor trans. Nu este suficient să postați doar statistici dure despre uciderea persoanelor trans din întreaga lume. Semnalați orice formă de nedreptate pe care o vedeți. Integrați persoanele trans în cercurile sociale și ajutații să ducă o viață normală. Trebuie să punem capăt tuturor formelor de violență și de discriminare împotriva persoanelor trans.
Dicționar:
Non-binary : persoane care nu se consideră nici bărbat nici femeie persoană Trans : persoană care consideră că este de sexul opus celui atribuit la naștere
Pentru mai multe articole interesante și invitații la evenimente vizitați site-ul ȘTIRI PENTRU COPII.