EXPRESIA SĂPTĂMÂNII – Să revenim la oile noastre. Expresiile românești par foarte ciudate pentru străini, dar și pentru cei mici, de cele mai multe ori. Deseori v-ați auzit părinții sau bunicii spunând expresii ciudate și poate nu ați știut atunci la ce se refereau ei. Echipa ȘTIRI PENTRU COPII prezintă săptămânal câte una dintre expresiile românești care ne lasă „cu gura căscată” sau stârnesc hohote de râs. De asemenea noi vom și explica aceste expresii pentru a ști de unde provin și care este înțelesul lor.
Expresia din această săptămână este „să revenim la oile noastre”. Cei mici au auzit această expresie cel puțin o dată, dar ce înseamnă ea?
Expresia „să revenim la oile noastre” este frecvent folosită atunci când o persoană se abate de la subiectul principal al discuției. Probabil că ați auzit profesori, părinți sau bunici folosind această expresie. De exemplu, ei vă povesteau despre un subiect anume. Când de-odată s-au abătut de la subiect și au început să povestească despre alte lucruri. Atunci când ei și-au dat seama că au deviat discuția foarte mult au folosit expresia „să ne întoarcem la oile noastre”.
Expresia a intrat în uzul limbii române după adaptarea unei replici întâlnite în fabula medievală franceză ”Farsa jupânului Pantelin”, al cărei autor a rămas necunoscut, relatează Adevărul.ro.
”Farsa jupânului Pantelin”
„La Farce de maître Pathelin” (în limba franceză)) este o farsă medievală anonimă din secolul al XV-lea scrisă inițial în franceză. A fost extraordinar de populară în vremea sa și a avut o influență asupra teatrului popular timp de peste un secol.
„Pathelin, avocat fără procese, e cicălit mereu de soţia sa pentru faptul că nu-i face toalete. Într-o zi el îi ia o stofă de la postăvarul Jousseaume, pe care-l invită acasă spre a-i achita costul. Când negustorul vine să-şi încaseze banii, îl găseşte în pat pe Pathelin care simulează un acces de friguri.
Între timp se prezintă la avocat şi Agnelet, ciobanul postăvarului, dat în judecată de stăpânul său care-l acuză că i-a omorât mai multe oi. Pathelin promite ciobanului să-l scape, dar cu o condiţie: la proces să joace rolul unui imbecil şi să răspundă „bee !” la toate întrebările judecătorului.
La tribunal postăvarul recunoaşte cu surprindere că avocatul lui Agnelet e Pathelin, care cu puţin mai înainte se prefăcuse că-i bolnav. Zăpăcit, negustorul se încurcă în declaraţii, uitând de oi şi trecând la problema postavului. Nelămurit, judecătorul e nevoit în repetate rânduri să-l invite: „Să ne întoarcem la oile noastre !“ Apoi se adresează lui Agnelet, dar acesta răspunde invariabil „bee !“, aşa cum îl învăţase avocatul. Pathelin susţine că e iresponsabil clientul său şi obţine astfel achitarea. Dar când îi cere să-i plătească onorariul, ciobanul îşi joacă rolul în continuare, răspunzându-i cu acelaşi „bee!“. Astfel, isteţul elev a păcălit pe incorectul său profesor”.
Replica „Să ne întoarcem la oile noastre“ a devenit o expresie care înseamnă: să reluăm firul întrerupt al discuţiilor, să revenim la subiectul nostru. (I. Berg, Dicţionar de cuvinte, expresii, citate celebre, Ed. Ştiinţifică, Bucureşti, 1969, p.349-350)
Dicționar
Postav: țesătură de lână groasă, compactă, adesea păroasă;