Brandurile alimentare cheltuiesc 1,8 miliarde de dolari pentru publicitate pentru copii
Brandurile alimentare cheltuiesc 1,8 miliarde de dolari pentru publicitate pentru copii. Micii influenceri pentru copii generează milioane de impresii pentru brandurile fast-food. Unii dintre ei nici nu realizează impactul adus în viața copiilor. Aflați mai multe detalii de la ȘTIRI PENTRU COPII.
Unii dintre cei mai populari influenceri de copii din lume generează milioane de impresii pentru brandurile de fast-food și băuturi, prin plasarea de produse în videoclipurile lor, a constatat un nou studiu în jurnalul Pediatrics.
Cercetătorii de la Universitatea din New York au descoperit zeci de videoclipuri destinate copiilor care se referă în mod explicit la McDonald’s și la alte mărci de fast-food.
1,8 miliarde de dolari pentru publicitate
Companiile de alimente și băuturi cheltuiesc 1,8 miliarde de dolari pe an pe campanii de marketing destinate copiilor. Iar aceste companii și-au „crescut dramatic” publicitatea online pe măsură ce utilizatorii mai tineri folosesc mai mult rețelele sociale.
Peste 80% dintre părinți spun că le permit copiilor lor să vizioneze videoclipuri YouTube , iar acest lucru a creat o modalitate ușoară pentru companii de a face publicitate produselor lor pentru copii.
Publicitatea este gratis pe rețelele de socializare
Pe rețelele de socializare, mărcile nu trebuie să plătească întotdeauna pentru reclame sau pentru a-și comercializa produsele. Uneori, influencerii pot face această muncă fără să știe, pe gratis.
Aceasta include influencerii copii, ale căror videoclipuri în care se joacă nevinovat cu jucării McDonald’s și pretind să lucreze la drive-thrus.
Părinții îi ajută pe cei mici să devină influenceri
Copiii sunt filmați de părinți jucându-se cu jucării și discutând despre hobby-uri și interese. Părinții încarcă apoi aceste videoclipuri pe YouTube. Acești copii devin influenceri dacă canalul lor are o mulțime de abonați și vizualizări. Și, ca urmare, pot influența comportamentul de cumpărare al spectatorilor prin aprobarea produselor din videoclipurile lor. Acest lucru poate face ca vânzările să crească cu până la 28%, au spus cercetătorii.
Oamenii de știință a spus că consumatorii percep influencerii ca fiind mai de încredere decât celebritățile. Motivul? Aceștia sunt „oameni obișnuiți”. Când acești influenceri sunt copii, mărcile pot ajunge la publicul mai tânăr și la părinții lor.
Cei mai urmăriți influenceri
Cercetătorii de la Universitatea din New York i-au identificat pe cei mai urmăriți cinci influenceri ai copiilor, cu vârste cuprinse între 3 și 14 ani. Printre ei se numără Ryan’s World, Sandaroo Kids, TheEngineeringFamily, Daily Bumps și The Tube Family.
Cercetătorii au prelevat un eșantion de 179 de videoclipuri de pe acele canale care conțineau alimente sau băuturi, inclusiv 123 care conțineau alimente sau băuturi în miniatura videoclipului. În aceste videoclipuri, copiii și familia de pe ecran au făcut 291 de referințe la alimente sau băuturi în total. Iar 90,3% au fost la articole nesănătoase, de marcă.
92,6% dintre videoclipurile de pe Youtube sunt despre alimente și băuturi
Un studiu din 2019 realizat de Universitatea din Liverpool a descoperit că 92,6% dintr-un grup de 380 de videoclipuri YouTube ale influencerilor populari în rândul copiilor se refereau la alimente și băuturi, deși acestea erau în mare parte fără brand și de obicei nu duceau la consum.
Cercetătorii au estimat că minorii din Marea Britanie care vizionează vloggeri pe YouTube pentru o medie de o oră pe zi sunt expuși la mai mult de 5.000 de indicii alimentare mai puțin sănătoase pe an.
Dintre videoclipurile analizate în studiu, doar 5,6% dintre cele care fac referire la alimente sau băuturi provin de la mărcile care „dăruiesc” produsul pentru YouTuber. În 0,6% din videoclipuri, YouTuberul a fost plătit pentru a prezenta marca. Majoritatea erau neplătite.
Referirile frecvente la consum pot avea efecte pe termen lung
Studiul University of Liverpool a sugerat că referirile frecvente la consum în videoclipurile publicate pe YouTube ar putea avea efecte pe termen lung asupra consumului de alimente al copiilor.
„Pe măsură ce utilizarea mass-media online crește în rândul copiilor, influencerii au potențialul de a crește expunerea celor mici la promoții alimentare nesănătoase. Iar acestea pot crește comportamentele dietetice nesănătoase”, au declarat cercetătorii de la Universitatea din New York.
Din cauza puterii crescânde pe care o au influencerii și social media, Comisia Federală pentru Comerț (CFC) a emis linii directoare care spuneau că influencerii ar trebui să dezvăluie aprobările. Dar acestea „pot fi ușor ignorate sau neînțelese de copii”, au adăugat cercetătorii de la Universitatea din New York.
Reglementări care să abordeze mai adecvat brandurile nesănătoase
„Protejarea copiilor și a familiilor este o prioritate majoră pentru noi. Deoarece YouTube nu este destinat copiilor. Am investit semnificativ în crearea aplicației YouTube Kids. Aceasta este o aplicație făcută special pentru copii. Pentru a-și explora imaginația și curiozitatea pe o serie de subiecte, cum ar fi obiceiurile sănătoase”, a declarat YouTube Business Insider.
„Nu permitem conținutul promoțional plătit pe YouTube Kids. Și avem orientări clare, care restricționează publicitatea în aplicație a categoriilor precum alimentele și băuturile”.
“McDonald’s USA nu colaborează cu influenceri de copii cu vârsta sub 12 ani pentru conținut plătit pe orice canal de social media, inclusiv pe YouTube”, a declarat un purtător de cuvânt al Facebook pentru Business Insider.