Locuri de poveste din România: Tunelul celor 365 de sfinți
Locuri de poveste din România. După pandemie vacanțele exotice sau în străinătate nu prea vor mai fi posibile. Iar toată atenția se întoarce spre locurile din țară. România e o țară fabuloasă, cu toate formele de relief, care merită să fie descoperită. De aceea, azi continuăm rubrica noastră despre locuri de poveste din România. Copii, dați-le idei părinților!
Astăzi vorbim despre Tunelul celor 365 de sfinți, tunel unic în țară. Acesta a fost construit în stațiunea montană Straja din Valea Jiului. Are 54 de metri lungime, iar în interiorul său sunt pictați 365 de sfinți. Câte unul pentru fiecare zi din an. Tunelul face legătura dintre drumul principal al stațiunii Straja și bisericuța care poartă hramul Sfinților Apostoli Constantin și Elena.
Povestea tunelului
Povestea a început în 1996, iar totul a pornit de la un bec care nu mergea. Interesant, nu? Mai interesant este faptul că în momentul în care electricianul a desfiletat becul, în interiorul lui a apărut o cruce.
„Electricianul care se ocupa de cabana montană a fost solicitat să repare instalația unui bec care nu mergea. Nu era nici ars, dar nici nu funcționa. Era chiar ziua de Sf. Constantin și Elena și cineva i-a făcut observație să nu lucreze că e sărbătoare. El fiind reformat de credință a zis: aaa, o fi sărbătoare pentru voi, pentru mine nu este. Și imediat după aceea s-a curentat zdravăn și becul s-a ars, iar flama aceea din interior a imprimat semnul crucii”, a povestit un călugăr, conform Evz.ro.
În urma acestui eveniment, proprietarul cabanei, Emil Parau, a ridicat Crucea Eroilor din Straja. Trei ani mai târziu a ridicat și biserica. Construcția tunelului a fost finalizată în 2006, iar apoi s-a început cu pictarea calendarului ortodox.
„În Straja este foarte multă zăpadă și tot timpul se ajungea destul de greu la schit. De aceea, am zis să facem acest tunel până la schitul Straja. Și ca să dăinuiască în veci, l-am făcut din beton. După aceea, în timp ce mă uitam la un calendar ortodox, am zis că noi, ortodocșii, avem în fiecare zi câte un sfânt. Așa mi-a venit ideea ca în acest tunel să pictăm tot calendarul ortodox; de fapt, să fie un calendar ortodox în imagini”, a declarat Emil Părău, cel care a finanțat integral construcția schitului și a tunelului, conform aceleași surse.
Dicționar
Hram: ziua aniversară a sfântului căruia îi este dedicată o biserică;
Reformat: care ține de cultul religios protestant;
Schit: mănăstire mică sau așezare călugărească situată într-un loc retras;
A dăinui: a continua să existe, să se mențină; a ține, a dura, a persista.