Salvați Copiii România a anunțat oficial, într-o conferință de presă, că va organiza și anul acesta Festivalul Brazilor de Crăciun ediția XX. Aflați pentru ce vor fi folosite fondurile obținute anul acesta.
Se apropie Crăciunul din ce în ce mai tare. Desigur, Crăciunul din anul acesta va fi unul mai special. Încă nu știm dacă o să îl putem petrece alături de prieteni. Cert este însă că Festivalul Brazilor de Crăciun ediția XX va avea loc, cel mai probabil online.
Din cauza pandemiei, Festivalul Brazilor de Crăciun a devenit mai necesar ca niciodată.
Școala online a agravat situația celor aproximativ 275.000 de copii cu vârste cuprinse între 7 – 17 ani care nu mergeau la școală. Organizația Salvați Copiii își propune, pe fondul donațiilor primite la eveniment, să consolideze mecanismul de urgență pentru educație. Asta înseamnă recuperarea și reintegrarea în educație a acestor copii.
Sub 20% dintre familii au avut acces la internet
Potrivit studiului “Impactul crizei COVID-19 în educația copiilor”, realizat în luna aprilie 2020 în rândul beneficiarilor programelor socio-educaționale ale organizației 36% dintre aceștia nu au putut procura produse sau alimente de strictă necesitate. 50% dintre familii au fost nevoite să reducă cheltuielile. Pentru aceștia, produsele de îngrijire și alimentele au fost principalele cumpărături. De asemenea, sub 20% dintre familii aveau acces la internet de pe laptop, computer sau tabletă.
Un alt studiu făcut după perioada stării de urgență intitulat “Impactul COVID-19 asupra copiilor din România” ne arată că 47% dintre copiii din medii socio-economice precare au avut la îndemână doar telefonul mobil pentru participarea la orele online. De asemenea, 27,2% dintre acești copii au avut materii școlare neacoperite pe perioada suspendării cursurilor. Pentru 3 din 10 copii au apărut întreruperi în procesul educațional. Copiii din ciclul primar de studii au resimțit mai puternic impactul negativ al izolării. Adolescenții au declarat că s-au simțit singuri, triști și furioși într-o măsură mai semnificativă.
43% dintre profesori nu au resursele necesare pentru școala online
Salvați Copiii a organizat clase de educație remedială pentru a restabili dreptul la educație al copiilor vulnerabili imediat ce autoritățile au permis. Din păcate, deși au avut experiența din primăvară, odată cu noile măsuri de închidere a școlilor, sistemul educațional a fost la fel de nepregătit, în mod special în ceea ce privește garantarea accesului egal și nediscriminatoriu la educație pentru toți copiii.
Astfel, acum 28% dintre copii nu dețin toate resursele materiale necesare învățământului online. 43% dintre cadrele didactice nu dețin toate resursele materiale necesare învățământului online.
“Într-o situație de criză sanitară și socială generalizate, acești copii vulnerabili au fost împinși la marginea societății. Au dispărut din școli, neavând tabletă sau acces la internet, iar accesul la servicii sociale de bază le-a fost restricționat.
Este imperios necesar ca solidaritatea noastră să restabilească drepturile acestor copii care sunt astăzi sacrificați. Consecințele situațiilor de discriminare sunt extrem de grave pentru întreaga societate”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.
Faptul că 15,2% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 – 24 ani au finalizat doar 8 clase sau mai puțin arată incapacitatea statului de readucere la școală a copiilor. Acest lucru vine în contextul în care statul și-a propus ca acest procent să scadă până la 11,3% până la finalul acestui an.
Două decenii de Festivalul Brazilor
În acest context dificil, Festivalul Brazilor devine un izvor de solidaritate. Cea de-a XX-a ediție va fi o dovadă că distanțarea socială nu înseamnă izolarea celor mai vulnerabili dintre noi: copiii.
De-a lungul celor două decenii în care acest eveniment a avut loc, Salvați Copiii a readus în școală aproximativ 46.500 de mii de copii. Dintre aceștia, 8.601 au fost readuși prin programe de tip Grădiniță estivală, 33.508 în programe de tip Școală după Școală și 4.376 de copii prin programul A Doua Șansă. În total, cu ajutorul companiilor, Salvați Copii a strâns suma de 6.048.000 euro.
Pentru cei interesați, brazii din acest ani pot fi vizionați și chiar licitați pe site-ul www.artmark.ro. Toate fondurile strânse vor fi folosite pentru ajutorul copiilor defavorizați care, mai ales în această perioadă, au o viață dificilă și a căror drept la educație este în pericol. De asemenea, dacă doriți, donațiile pot fi făcute aici.
Pentru mai multe articole interesante și invitații la evenimente vizitați site-ul ȘTIRI PENTRU COPII.