Cum se desfășoară o oră de sport online? Mărturia unor elevi români
Ora de sport a fost întotdeauna o provocare pentru elevi deoarece nu toți au aptitudinile necesare pentru a alerga repede sau flexibilitatea unor exerciții de gimnastică. Pandemia a schimbat oare clasica oră de educație fizică? ŞTIRI PENTRU COPII a vorbit cu elevii români despre cum se desfășoară o oră de sport online. Ce am aflat? Vă povestim în continuare.
Asemenea tuturor orelor de curs și sportul s-a mutat online. Este o adevărată provocare să supraveghezi 30 de copii și să le spui la fiecare ce și cum trebuie să facă din moment ce nu îi vezi bine întodeauna. Pe de altă parte, este dificil să fii atent la un profesor care face mișcări pe ecran, în timp ce restul clasei râde în hohote și nu se aude nimic.
”Nu intru pe cameră”
Ora de sport este un haos în opinia multor copii deoarece nimeni nu știe cum și ce trebuie să facă, iar profesorul este copleșit de atâtea imagini minuscule pe laptop. Ce să mai spunem dacă mai se pierde și semnalul și fiecare întreabă pe rând ”Doamna, acum ce fac?”.
În majoritatea școlilor românești ora ține 50 de minute sau 30 de minute la clasele primare. În acest timp copiii fac exerciții de încălzire precum rotirea bazinului sau a capului, aplecări, fandări, genuflexiuni, etc. În unele instituții se mai adaugă abdomene și flotări.
”Eu încerc să fiu atentă și să fac. Nu vreau o notă proastă din cauza colegilor mei, însă să mut laptopul în 100 de unghiuri și forme ca să mă vadă proful cum fac, mi se pare exagerat. Îl las așa toată ora, iar dacă nu mă vede să fie sănătos. Eu fac exercițiul cum știu eu”.
Unii elevi spun că încălzirea și exercițiile nu au niciun sens și se fac de râs la oră. ”Eu nu mai intru pe cameră pentru că sunt grăsuță și toți îmi zic <<șunculiță>> când mă mișc. Eu nu mă maimuțăresc în fața ecranului ca toţi ceilalţi”, spune o fetiță de clasa I supărată pe ora online.
Un alt copil le-a spus direct părinților că la ora de sport nu vrea să mai intre pe cameră deoarece nu îi place. ”Mă enervează să tot învârt acel obiect pe lângă mine pentru că nu am o minge atât de mică. Mă tot ceartă mama când închid camera. Ea o tot aprinde și eu o sting. Cam așa e la sport.”
Sportul ca pe TikTok
Pe de altă parte, în unele școli, clasica oră de sport a fost înlocuită online de exerciții de Zumba și aerobic, iar copiii dansează pe săturate. ”Noi la sport facem încălzirea și după ne pune muzică și dansăm. E super așa. Parcă suntem pe TikTok ”, ne spune un copil de clasa a-III-a.
Într-o altă școală se face Zumba, iar profesoara face toată încălzirea pe muzică. ”Profesoara noastră nu dă muzica tare pentru a ne auzi și pe noi. Ne-a trimis un playlist pe care îl punem fiecare în cameră, iar cu o cască în ureche o ascultăm pe ea care ne oferă indicații. După ce am prins ritmul creștem volumul muzicii și dansăm. E super. Îmi place că nu ține cont dacă avem talent înnăscut la dans sau suntem stângaci”, ne povestește alt copil.
”Mie îmi place la sport pentru că facem un joc cu mingea. Trebuie să o aruncăm și să o prindem sau să o pendulăm pe lângă noi. Aș vrea să fiu la școală să joc fotbal şi baschet, dar merge și așa”, ne mărturiseşte un băieţel.
Un alt copil spune că ora de sport este cea mai amuzantă ”Ne distrăm la oră deoarece inventăm tot felul de jocuri distractive. Facem concurs între noi de rotit mingea în jurul corpului unde câștigă cel mai rapid. Facem concurs de genuflexiuni sau flotări, iar uneori mai greșește câte unul și râdem pe săturate. Profesorul nostru este tânăr și face ora cât mai plăcută”, spune un băiat de clasa a-IV-a.
În fiecare școală ora este diferită, însă toți copiii au nevoie de distracție și relaxare după privitul constant în ecran. Nu uitați că sportul este sănătos și puteți face din ora de sport online cea mai frumoasă materie.