NEȘTIUTELE. Româncele care au schimbat lumea. Ecaterina Blidaru, prima femeie profesor-inginer din România
Sunt aproape necunoscute de cei mai mulți dintre români. În general, despre faptele mărețe ale femeilor știm mai puține. O româncă a inventat elixirul tinereții, alta a inspirat personajul Moneypenny din seria Bond. Știați asta? Că am avut o femeie super-spion în cel de-al Doilea Război Mondial? Sau că prima femeie neurochirurg din lume, ori prima femeie arhitect au fost românce. Lista e lungă, lungă. Noi ne-am propus să le aducem aproape de voi pe aceste femei minunate care fac parte din trecutul nostru și care au schimbat lumea dar, din păcate, nu și-au găsit (încă) loc în cărțile de istorie. Astăzi vorbim despre Ecaterina Blidaru, prima femeie profesor-inginer din România.
Un profesor bun poate transforma chiar și cea mai plictisitoare materie în una interesantă. Profesorii au, probabil, unul dintre cele mai importante roluri în societate. Ce ne-am face dacă nu ar mai exista profesori? Astăzi vorbim despre Ecaterina Blidaru, prima femeie profesor-inginer din România care, datorită modestiei și blândeții a ajuns să fie iubită de toți studenții ei.
A crescut într-o familie iubitoare
Ecaterina Blidaru, sau după numele ei de naștere Ecaterina Moisescu, s-a născut pe 17 decembrie1922 într-o familie iubitoare de învățători din Scurteștii Buzăului. Cursurile primare le-a făcut în satul natal, ca mai apoi să fie îndemnată de părinți să își continue studiile la Buzău.
Ecaterina a fost o elevă eminentă. În anul 1942 a luat bacalaureatul fără probleme și, la scurt timp după, a plecat în București pentru a studia la Școala Politehnică, secția “Geniu rural”. Aici a întâlnit un număr mare de profesori care urmau să îi schimbe destinul profesional.
Prima femeie profesor-inginer din România
Studiile și le-a finalizat în anul 1947, Ecaterina primind pentru lucrarea de diplomă calificativul maxim. Acest an urma să fie definitoriu pentru cariera extraordinară pe care tânăra inginer urma să o aibă. Viitorul ei soț, Vasile Blidaru, a înființat la Nucet, în Dâmbovița, prima Școală Tehnică de Îmbunătățiri Funciare și Piscicultură din țară. Această școală pregătea subingineri și, uneori, chiar și ingineri. Cine putea să fie mai potrivit ca și profesor decât inginerul Ecaterina Blidaru? Făcând acest pas, românca a devenit prima femeie-profesor inginer din România.
După un an de activitate la Școala din Nucet, Ecaterina s-a mutat la Facultatea de Hidroameliorați din Galați. Acolo a pus bazele primului laborator didactic din domeniul IF-ului (Îmbunătățiri Funciare). Timp de 11 ani, între anii 1948 – 1959, Ecaterina a desfășurat o activitate pedagogică impresionantă alături de Vasile Blidaru și de fostul său mentor și dascăl îndrumător Ion Andreiescu-Cale, fostul ministru al Lucrărilor Publice.
În anul 1959, de la Galați, Ecaterina a plecat la Iași. Motivul a fost desființarea și mutarea facultății unde activa ca și dascăl. În Iași, românca și-a continuat activitatea în cadrul facultății care a fost integrată în structura Institutului Agronomic “Ion Ionescu de la Brad”, ca mai apoi să devină parte componentă a Institutului Politehnic “Gh. Asachi”. Acolo a fost numită șef al catedrei de Hidraulică.
Și-a susținut lucrarea de doctorat la Timișoara
În anul 1972, Ecaterina și-a susținut, la Timișoara, lucrarea de doctorat intitulată “Studiul hidraulic al rețelelor de conducte pentru irigarea prin aspersiune”. Astfel se concretiza pasiunea sa ieșită din comun pentru Hidraulică. Aceasta nu era prima ei lucrare în domeniu. Ba chiar din contră, Ecaterina a scris două volume despre acest domeniu în perioada 1964 – 1965, în anul 1971 a apărut lucrarea “Contribuții la calculul hidraulic al instalațiilor mobile de irigații”, iar de-a lungul timpului a mai realizat peste 120 de lucrări științifice publicate și susținute atât în România cât și în alte țări.
Ecaterina Blidaru și-a dedicat toată viața atât profesiei de profesor cât și cercetării. Datorită realizărilor ei, românca și-a lăsat, amprenta atât pe învățământul din Iași cât și pe cel românesc în general. Fiind modestă și având un simț al moralității deosebit, Ecaterina a fost iubită de toți studenții săi.