Cum gestionăm expunerea în social media? Interviu EXCLUSIV cu Flavius Jucu, alias Damon Salvatore
Cum gestionăm expunerea în social media? Cum e să ajungi cunoscut peste noapte? Cum îți schimbă acest lucru viața și cum reușești să rămâi echilibrat? Despre aceste lucruri ne povestește Flavius Jucu, tânărul care a devenit faimos. Flavius ne povestește despre expunerea în mediul online. Aflați mai multe de la ȘTIRI PENTRU COPII.
Flavius este sosia unui personaj dintr-un serial pentru adolescenți. Este vorba de Damon Salvatore, personajul principal din serialul de televiziune The Vampire Diares. Tânărul este foarte cunoscut în mediul online și ne povestește astăzi, în cadrul unui interviu, ce înseamnă expunerea pe social media.
ȘTIRI PENTRU COPII: Când ai început sa fii vizibil pe social media?
Flavius Jucu: Prima dată când am avut exposure, sincer, a fost la 16 ani și devenisem cunoscut pe ask.fm si pe Facebook dar atunci nu știam cum să gestionez treaba asta în totalitate, iar după care am dispărut puțin din chestia asta, am zis ca ies și după am început din nou să fiu vizibil în aprilie.
Echilibrul în mediul online este important
ȘTIRI PENTRU COPII: Cât timp petreci tu pe zi pe rețelele de socializare? Reușești să îți manageriezi timpul în așa fel încât să ai timp să faci și alte activități?
Flavius Jucu: Da, normal eu sunt personal trainer. Trebuie să am timp pentru clienții mei. Și în general stau vreo 4 – 5 ore pe social media. Sincer nu am cum altcumva. Ideea e că trebuie să fie un dozaj. Adică trebuie să echilibrezi situația că altfel devi obsedat. Nu poți să faci nimic.
ȘTIRI PENTRU COPII: Studiile recente au arătat că adolescenții care petrec foarte multe ore din zi pe platformele de socializare prezintă un risc mai mare de depresie decât cei care le acceseaza mai rar. Te-ai confruntat cu așa ceva?
Flavius Jucu: Sincer nu m-am confruntat niciodată cu depresia. Am avut stări anxioase, dar nu din partea social media. Câteodată mai există presiunea aceea că vrei să livrezi calitate în conținutul pe care îl ai tu. Și câteodată când pui presiune pe tine atunci mai pot veni stări anxioase. Adică te gândești că nu esti destul de bun, dar depresie niciodată.
Încă ceva, dacă cumva cineva simte asta și nu poate rezista la social media, mă gândesc la depresie că de exemplu văd alții pe social media ce are celălat și el nu are. Dacă nu îți face bine să stai pe social media, nu stai. Acesta este cel mai bun sfat.
Hate și critici
ȘTIRI PENTRU COPII: Care crezi tu că sunt sfaturile pe care ar trebui să le urmeze un copil, un adolescent când începe să își expună viața în mediul online?
Flavius Jucu: Să nu asculte părerile celorlalți decât dacă li se pare că sunt constructive, pentru că este o mare diferență între hate și critică. Unii oameni cred că este aceeași chestie și asta mă deprimă pentru că nu este așa. Este total diferit. Trebuie să își urmeze calea, să fie bun pe ceva, nu știu, pe poze, pe orice ar fi. Să își găsească atuul lui și să îl expună, să nu asculte haterii, și dacă cineva are hateri să știe că face ceea ce trebuie, dar să nu asculte părerile lor pentru că nu ele contează de fapt. Pentru că dacă oamenii aceia făceau la fel nu mai comentau.
ȘTIRI PENTRU COPII: Mă gândesc că și tu ai avut episoade de hate. Care a fost cel mai urât dintre ele?
Flavius Jucu: Cel mai urât… Mi-a făcut un youtuber un videclip de hate. Eu nu îl cunoșteam pe băiatul acela. Nu a avut nicio relevanță pentru mine, sincer. Pentru că a spus numai prostii și are numai fani de 12-13 ani. Și cumva asta m-a dezamăgit, să văd că un canal crește doar pe seama de a da cu hate, mi se pare ciudat.
Bullyng
ȘTIRI PENTRU COPII: Ce le-ai recomanda tinerilor care se confruntă cu bullying-ul în online?
Flavius Jucu: Să nu le pese. Mie îmi e ușor să zic că nu îmi pasă pentru că știu cum să gestionez treaba aceasta. Mă gândesc că totul pleacă de la psihic și trebuie să te gândești că dacă omul ăla făcea ceva, nu era frustrat. Ori nu era gelos, sau nu dădea hate. Dacă oamenii înțeleg chestia aceasta că de fapt dacă tu creezi ceva și tu primești hate, înseamnă că tu faci ceea ce trebuie. Și trebuie să continui. Deci nu nu trebuie să îi asculți. Și încă o chestie, dacă vezi comentarii de hate mai bine nu le citești. Adică privești partea pozitivă și te raportezi mereu la fanii pe care îi ai, nu neapărat la hate.
Reguli și faimă
ȘTIRI PENTRU COPII: Ești foarte urmărit de foarte mulți tineri, ce înseamnă asta pentru tine? Ți-a schimbat cumva viața acest lucru?
Flavius Jucu: Da, sincer, adică o chestie frumoasă care mi s-a întâmplat când am ajuns în oraș. Nu știu, era luna iunie. Venisem de la București, și am ajuns în oraș și mi-a spus cineva să fac poze cu ei. Cumva m-am simțit super bine. Când vezi că un om e fericit când face doar o poză cu tine. Că poți să îi dai o bucurie și mă bucură treaba asta, să îi faci ziua sau noaptea mai frumoasă, sau orice.
ȘTIRI PENTRU COPII: Ar trebui să existe un set de reguli pe care ar trebui să le urmeze orice tânăr înainte să se expună? Care ar fi acelea după părerea ta?
Flavius Jucu: Nu cred. Cred că totul vine spontan, totul vine dupa vibe, depinde de situație, Nu există un set de reguli pentru a ajunge faimos în online. Nu există așa ceva. Poți să ai noroc să fii overnight success, sau nu. Adică unii oameni fac filme și nu reușesc. Depinde de cum ești tu ca persoană. Asta e cel mai important. Asta e cam prima regulă. Tu să fii o pesoană bună și atunci toate vin.
Popularitatea în mediul online
ȘTIRI PENTRU COPII: Ce sfaturi le dai adolescenților care își doresc să devină populari în mediul online?
Flavius Jucu: Sfatul meu dacă vrei să fii popular în online, trebuie să fii conștient că o să existe și oameni care te iubesc și oameni care nu te iubesc. Tu trebuie să primești tot timpul partea frumoasă și să te bucuri de hype-ul nou.
ȘTIRI PENTRU COPII: Ai avea un mesaj pentru cititorii ȘTIRI PENTRU COPII?
Flavius Jucu: Să se distreze, să fie bucuroși, să se bucure de viață și să se distreze și să crească armonios, să facă sport și să mănânce echilibrat.
Dicționar
exposure: expunere (din engleză);
atu: element care oferă cuiva un avantaj;
vibe: stare, atmosferă (din engleză);
hate: ură (din engleză);
bullying: hărțuire (din engleză);
overnight success: succes peste noapte (din engleză);