IN TREND: Totul despre ținutele interbelice. Cum ar fi să trăiești în acele vremuri?
Perioada interbelică a fost epoca hainelor comode, uniforme și largi. Oamenii din orașe și cei care aveau bani se preocupau mai mult să fie la modă, practic hainele erau un etalon de bogăție. Cum ar fi să trăiești în acele vremuri? Atmosfera Bucureștiului interbelic este recreată prin costume, accesorii vestimentare și fotografie, la Palatul Suțu. ȘTIRI PENTRU COPII s-a documentat pentru voi. Astăzi la rubrica IN TREND vă explicăm totul despre ținutele interbelice și moda acelor timpuri.
În perioada interbelică preocuparea pentru modă şi stil era a celor cu bunăstare, în mare parte. Ținutele variau de la o regiune la alta. Asemenea tuturor perioadelor istorice au existat diferențe între oameni care s-au reflectat în modă.
Hainele în mediul rural și urban
La țară, îmbrăcămintea era confecționată în gospodărie; din in sau cânepă (cămăși, izmene) lână (pantaloni, fuste, flanele), blană (cojoace, căciuli), piele (opinci). Costumele naționale erau purtate cu mândrie mai ales de bătrânii satului. Ceilalți preferau hainele făcute mai în grabă și fără înflorituri. Doar în zonele de munte portul popular se menținea la toate categoriile de vârstă.
În perioada interbelică tinerii au renunțat treptat la portul popular în detrimentul ținutelor cumpărate de la oraș. Era aproape o modă ca tinerii să-și comande haine.
La oraș, îmbrăcămintea era mult mai variată. Caracteristica generală a modei din această perioadă a fost tendința de a deveni tot mai comodă și de a permite o adaptabilitate rapidă la diferitele situații (serviciu, plimbare, activități casnice, etc.).
Femeia complicată și bărbatul elegant
Moda feminină era complicată, mai ales pentru tineret. În București erau magazine de modă unde se făceau haine la comandă sau se vindeau gata. Rochiile au devenit mai scurte, “trei sferturi” sau chiar până la genunchi. Talia era “căzută”, adică peste șolduri, pentru a se pune în relief corpul. Uneori se folosea material transparent, mai ales pentru bluze. Pălăriile au devenit mai mici, fără multe accesorii. Vopsitul părului era şi el un trend.
Femeile bogate purtau blănuri la evenimente. O blană de vulpe argintie sau astrahan, asortată cu bijuterii de aur sau perle era o caracteristică obligatorie pentru o lady înstărită.
Pe de altă parte în lumea mahalalelor, femeile nu se preocupau atât pentru modă. În zilele de lucru purtau rochii din materiale proaste, papuci, batic din pânză colorată. Acestea se îmbrăcau în rochii colorate la evenimente, iar soții lor aveau costum cu cravată și cămașă albă pe care le păstrau ”de ocazie”. Bărbatul muncitor avea salopetă la lucru, iar acasă pantaloni de stofă, cămașă în carouri, pantofi sau bocanci uzați
Pe de altă parte, bărbații din “lumea bună” au început să renunțe la costumul rigid, cu guler și manșete de catifea, cu poale lungi, la vestă, monoclu, baston de bambus și la ceasul purtat la brâu. Preferințele se îndreptau spre hainele mai comode: costum, pantofi sau ghete, pălărie sau căciulă, în funcție de anotimp. Niciun băiat nu ieșea în oraș fără pălărie, indiferent de anotimp. Spre exemplu, vara se purtau pălării de paie și toamna dintr-un material mai gros.
Acasă, bărbații din lumea bună purtau halate lungi, din mătase sau din stofă și aveau papuci comozi. Pijamaua (bluză și pantalon) era nelipsită din garderoba acestora.
Descoperiți moda interbelică în București
La mijlocul lunii noiembrie Muzeul Municipiului București face o surpriză publicului și prezintă la Palatul Suțu expoziția ”Moda în Bucureștiul interbelic”. Expoziția dedicată modei și evoluției sale va fi deschisă începând cu data de 18 noiembrie.
”Moda, care s-a răspândit larg în anii ’20, era simplă și practică, folosind cu precădere producția industrială de serie. Datorită costumației reduse și croielilor simple ale rochiilor, care puteau fi lucrate în casă, diferențele sociale erau mai puțin vizibile decât până atunci. Atributele feminine erau mascate intenționat: tunsoarea à la garçonne, croiala dreaptă, fără pense, cordonul pe șolduri, pentru a nu fi marcată talia. Pălăria mică acoperea tot părul, uneori chiar fruntea, și semăna cu o cască militară. Erau preferate rochia-sac sau fusta și bluza, drepte, fără talie, cu cordon pe șolduri, cu mâneci lungi sau deloc. Se foloseau suporturi textile ușoare, suple, precum jerseul, flanelul, crêpe-de-Chine, mătasea artificială, ieftină, lavabilă, ușoară”, spune Dr. Maria-Camelia Ene, curator al expoziției, expert în costum și accesorii vestimentare, șef Birou Istorie Bucureșteană, MMB.
Totul despre perioada interbelică
Noua expoziție va prezenta publicului costume purtate în perioada interbelică, accesorii vestimentare, ansambluri decorative interioare, fotografii, personaje și imagini ale orașului cu arhitectură modernă, artere aglomerate de pietoni eleganți și automobile, străzi, bulevarde, birturi și terase. Alături de costume sunt valorificate Colecțiile Fotografii, Cărți poștale și Clișee fotografice, Artă Decorativă-Metal, Artă Decorativă-Cristal și Porțelan, Artă Decorativă-Mobilier, Diverse, Știință-Tehnică.
”În sala de conferințe de la parterul Palatului Suțu vor fi admirate costume elegante, chipuri și imagini ale orașului, interioare de casă – acum o amintire vie a vieții frenetice de atunci, în București”, precizează curatorul expoziției, Dr. Maria-Camelia Ene. Expoziția va putea fi vizitată până pe data de 14 februarie 2021.
Știm cu toții că moda este cultură, istorie, viață și pasiune. Astăzi am învățat despre o bucățică importantă din lumea modei, care influențează într-un fel sau altul hainele care sunt astăzi pe piață.
ŞTIRI PENTRU COPIIvă ține la curent cu ultimele noutăți din modă. Vă invităm să ne scrieți pe Facebook sau pe Instagram, ori la stiri@stiripentrucopii.com și să ne spuneți ce părere aveți despre acest eveniment inedit și de ce vreți să participați. Noi vă vom răspunde cu drag. Citiți săptămânal rubrica noastră de fashion.