Ziua Antidrog – Astăzi vorbim despre alcool, cel mai vechi drog utilizat în lume. Alcoolul este un drog din categoria celor care inhibă sistemul nervos. A fost consumat constant, încă de la începuturile civilizației, fiind folosit, de-a lungul timpului, ca aliment, medicament sau în scopuri religioase și sociale. A fost considerat un dar al zeilor (credință care a persistat de-a lungul secolelor).
Concentrația de alcool în sânge, nivelul de alcool în sânge, îmbibație alcoolică, intoxicație alcoolică sau pe scurt alcoolemia indică cantitatea de alcool în fluxul sanguin al unei persoane. Alcoolemia se poate măsura în respirație, probe de sânge sau urină.
Modificările provocate de consumul de băuturi alcoolice depind de concentrația de alcool din sânge.
Alcoolul ne influențează pe toți atunci când bem. Însă nu toți reacționăm în același mod.
Fiecare persoană este unică, iar felul în care bem ne afectează în moduri diferite. Astfel, concentrația de alcool pe care o ingerezi și modul în care este absorbită depinde de mai mulți factori, cum sunt: cantitatea consumată, timpul în care a fost consumată, greutatea ta și sexul și, foarte important, dacă bei sau nu pe stomacul gol.
Trebuie să știm că alcoolul este metabolizat de către organism în 3 faze: absorbție, distribuție și eliminare.
Alcoolul este absorbit în sângele tău și distribuit apoi în corp. Imediat după ingestie, alcoolul începe să fie absorbit în organismul tău în cantitate mică, prin mucoasele gurii și ale esofagului. Cu toate acestea, alcoolul este în principal absorbit în sânge prin pereții stomacali (aproximativ 20%) și intestine (aproximativ 80%), în special în intestinul subțire. Procesul de absorbție are loc mai încet în cazul în care ai mâncat recent.
Apoi, alcoolul este distribuit în tot organismul prin sistemul circulator: acesta se dizolvă în lichidul din sânge și, pe măsură ce sângele circulă în organism, intră și se dizolvă în lichidul fiecărui țesut din corp. Astfel, organele importante (ficatul, rinichii, plămânii și creierul) absorb mai mult alcool. Creierul are o sensibilitate specială la alcool și la compușii acestuia, astfel încât asupra lui pot avea loc efecte adverse. Trebuie să știi că alcoolul ajunge în organele corpului în doar câteva minute de la servirea băuturii, datorită vitezei de circulație a sângelui.
Ficatul înlătură aproximativ 90% din cantitatea de alcool din corp. Organ de bază pentru organismul tău, ficatul este responsabil cu metabolizarea majorității substanțelor care îți intră în organism. Ține cont de faptul că organismul nu poate stoca alcoolul; doar ficatul este responsabil cu descompunerea (metabolizarea) acestuia.
Un ficat sănătos metabolizează 1 U alcool /oră. 1 Unitate Alcool (1U) este egală cu 12 grame de alcool pur. Această unitate se regăsește în: o sticlă de bere (330 ml), într-un pahar de vin (125 ml) sau într-un shot de tărie (30 ml).
Iar cum accelerarea metabolismului nu este posibilă, cu cât vei bea mai mult, cu atât procesul de înlăturare a alcoolului din corp va dura mai mult.
Rinichii elimină aproximativ 5% din alcool prin urină. Principala funcție a rinichilor este să-ți mențină compoziția chimică corectă a sângelui. Cum se întâmplă acest lucru? Rinichii îți filtrează sângele de aproximativ 20 de ori pe zi. Apoi, substanțe utile – cum ar fi proteinele și aminoacizii – sunt reabsorbite în sânge.
Produsele nefolositoare și în exces nu sunt reabsorbite – acestea sunt transferate în urină și apoi eliminate din organism, așa cum este cazul alcoolului și al produșilor săi rezultați în urma metabolizării. În plus, datorită rinichilor, ai un volum constant de apă în organismul tău. Cum alcoolul este un diuretic, dacă bei prea mult, corpul tău ajunge să elimine mai multă apă decât absoarbe. Astfel, te deshidratezi și vei simți amețeli și dureri de cap.
În timp ce expiri, aproape 5% din alcool îți este eliminat din corp datorită respirației. Odată ce alcoolul din sistemul circulator ajunge la plămânii tăi prin vasele de sânge care îi irigă, o parte din el se transferă în sacii alveolari, în aerul pe care îl conțin. De aici este expirat, eliminându-se din organism. Acesta este alcoolul detectat de etilotestere și poate fi sesizat în mirosul respirației unei persoane care a băut.
Alcoolismul este:
Faze ale consumului de alcool în adolescență:
Se vorbește despre dependență fizică atunci când apar fenomene de sevraj (ansamblul simptomelor fizice neplăcute, cauzate de lipsa alcoolului din sânge).
Dependența fizică este o consecință a unui consum frecvent de drog și a adaptării treptate a organismului la acesta (creșterea toleranței). Drept urmare, organismul are nevoie de alcool pentru a-și împlini funcțiile. Senzația trupească de „normalitate” se instalează abia atunci când drogul (alcoolul) este prezent. În schimb, cel în cauză simte că-i lipsește „ceva” atunci când trebuie să se descurce fără alcool.
Dacă alcoolemia (concentrația de alcool în sânge) nu este restabilită după ce drogul a fost administrat sau dacă acesta a fost luat în cantitate insuficientă atunci apar simptomele de sevraj: tremurături, senzație de vomă, sudorație abundentă, tulburări de somn, frică, neliniște. Iar în cazurile de dependență fizică severă se poate ajunge la Delirium.
Dependenta psihică este inițial dorință, iar apoi cerința obsesivă a unei persoane de a se sprijini pe efectele alcoolului, pentru că astfel se creează o stare în care problemele devin mai puțin de nerezolvat și multe situații din viața de zi cu zi devin mai plăcute sau în orice caz mai suportabile.
Dependența psihică se instalează treptat: la început se bea pentru motive neînsemnate, de exemplu din cauza proastei dispoziții matinale. Dar consumul repetat creează cu timpul convingerea că nu poți trăi mulțumit decât dacă ai băut ceva/dacă ai „luat” ceva drog. Atunci când tot mai multe situații de viață sunt resimțite ca fiind stresante, plictisitoare sau frustrante, drogul câștigă în importanță pentru echilibrul psihic. Atunci când alcoolul/drogul nu mai este la îndemână, apare disconfortul psihic.
Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Timiș este structura teritorială a Agenției Naționale Antidrog – instituție națională cu rol de coordonator în domeniul politicilor antidrog.
Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Timiș oferă: servicii de prevenire a consumului de droguri; evaluarea și analiza situațiilor problematice cauzate de consumul de substanțe psihoactive; consiliere pentru identificarea celor mai eficiente soluții de intervenție preventivă; informare și educare copii, adolescenți și tineri dar și părinți; informare și educare adulți implicați în procesul educativ; servicii de asistență medicală, psihologică și socială; consiliere, evaluare și management de caz pentru consumatorii de droguri (alcool și tutun) dar și pentru aparținătorii acestora.
Adresă: Piața Libertății nr.1, Timișoara,
Telefon : 0256/432351;
E-mail: cpeca.timis@ana.gov.ro
Sursă foto: pixabay.com/Engin_Akyurt