Salvați Copiii și medicii trag un semnal de alarmă cu privire la subfinanțarea secțiilor de terapie intensivă neonatală. Medicii neonatologi și Salvați Copiii România au redactat o scrisoare către Ministerul Sănătății pentru a atrage atenția asupra situației de risc în care sunt puși nou-născuții în urma reducerii bugetului alocat îngrijirii nou-născuților prematuri din secțiile de terapie intensivă și asupra insuficientei finanțări a domeniului de îngrijire medicală neonatală. Iată mai multe detalii.
Această informare publică constituie un apel de urgență al Organizației Salvați Copiii, motivat de numeroasele semnale venite din partea personalului medical care se confruntă cu lipsa cronică a resurselor financiare corespunzătoare îndeplinirii obligațiilor medicale, pentru a asigura monitorizarea stării de sănătate a nou-născuților și intervențiile medicale necesare menținerii lor în viață.
În anul 2019, potrivit datelor temporare INS, rata mortalității infantile a fost de 6,2 la mia de copii. Raportul se referă la copiii născuți vii. Prematuritatea este considerată una dintre principalele cauze.
”Stimate Domnule Ministru,
Siguranța copiilor și sprijinirea sistemului medical rămân prioritățile Organizației Salvați Copiii în aceste momente dificile și ne exprimăm convingerea că, în lista dumneavoastră de priorități , protecția medicală a copiilor, în special a nou-născuților, rămâne același capitol important. Din această perspectivă, vă facem cunoscută îngrijorarea noastră cu privire la reducerea bugetului alocat îngrijirii nou-născuților prematuri din secțiile de terapie intensivă, neonatală din spitale. Spre deosebire de alte domenii medicale, o altfel de situație se răsfrânge imediat și iremediabil asupra șanselor de supraviețuire a celor mai vulnerabil dintre copii din punct de vedere medical.
Acest document este un apel de urgență al Organizației Salvați Copiii, motivat de numeroasele semnale venite din partea personalului medical care se confruntă cu lipsa cronică a resurselor financiare corespunzătoare îndeplinirii obligațiilor medicale pentru a asigura monitorizarea stării de sănătate a nou- născuților și a intervențiilor medicale necesare menținerii lor în viață.”
”În două exemple concrete, bugetele pentru terapia intensivă neonatală au scăzut progresiv an de an ajungând , în 2020, în cazul Maternității ”Cantacuzino” din București, la 42%(218.00 lei) din bugetul alocat în 2017 (520.000 lei), iar în cazul Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie ”Cuza Vodă” din Iași, la 61% (404.00 lei) din bugetul alocat în 2018(667.00 lei). O altă situație critică o reprezintă alocările bugetare anuale insuficiente pentru Spitalul Universitar de Urgență București, care a primit pentru 2020 mai puțin de jumătate (472.00 lei) din necesarul financiar evaluat în raport cu urgențele de îngrijire a prematurilor (1.000.000 lei), spitalul aflându-se, începând din luna octombrie, fără buget în programul AP-ATI NN.
Înțelegem dificultățile create de actuala criză medicală globală și , în acest sens, Organizația Salvați Copii a sprijinit sistemul medical cu investiții în valoare de 955.000 de euro prin donare de echipamente de protecție și aparatura performantă pentru 55 de unități medicale și 79 de cabinete de medicină de familie implicate în îngrijirea persoanelor afectate de noul Coronavirus. În viziunea noastră, întărită prin întreaga legislație românească, viața și supraviețuirea copiilor reprezintă un obiectiv primordial. Cu toate acestea, mortalitatea în rândul copiilor situează România în continuare pe primul loc în UE, cu o rată de două mai mare decât media Uniunii, de 6,2 decese la 1.000 de nașteri față de 3,5 în UE.”
”Luând în considerare riscurile semnalate de medicii neonatologi, Organizația Salvați Copiii solicită Ministerului Sănătății luarea următoarelor 9 măsuri:
De asemenea scrisoare mai menționează următoarele aspecte:
În consens cu sesizările transmise de cadrele medicale implicate în îngrijirea nou-născutului, vă solicităm să realizați demersurile necesare pentru soluționarea aspectelor mai sus menționate, ca expresie a principiului constituțional al interesului superior al copilului.
Totodată vă asigurăm de disponibilitatea organizației noastre de a contribui la transpunerea priorităților pentru copii în propuneri și activități concrete.
Cu deosebită considerație Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv la Salvați Copiii”
Medicii neonatologi susțin că primele intervenții la nașterea unui prematur mic (sub 30 SG și sub 1500g) sunt vitale. Intervenția înseamnă aproape întotdeauna susținerea funcțiilor vitale cu ventilație mecanică, medicamente specifice, nutriție parenterală. În bani înseamnă minim: un circuit de ventilație – 250 lei, administrarea de surfactant alveolar – 2000 lei/administrare. De asemenea administrarea citratului de cofeină (stimulent al centrului respirator) – 100 lei/zi, plasare cateter central – 300 lei. Să nu uităm de monitorizarea semnelor vitale – senzori unică folosință – 100 lei, consumabile pentru administrarea nutriției parenterale – minimum 300 lei.
Doar în Spitalul Universitar de Urgență București numărul de cazuri de prematuri a fost de 230. Asta doar în primele trei trimestre ale anului. Dintre aceștia prematurii foarte mici sub 1500 g au fost 54 în primele 3 trimestre ale anului 2020.
O treime din decese ar putea fi prevenite prin dotarea maternităților și secțiilor de nou-născuți cu echipamente medicale performante. De asemenea dezvoltarea de programe suport pentru gravide, mame și copii este necesară. Prin refuzul dreptului la viață al nou-născuților este încălcat grav principiul interesului superior al copilului. Acest principiu impune, conform legii, în orice decizie a autorităților administrative, organelor legislative sau instanțelor judecătorești.
Organizația Salvați Copiii propune evaluarea situației financiare din maternități și secțiile de neonatologie. Instituția cere stabilirea unor bugete realiste conforme cu nevoile fiecărei unități în parte. Salvați Copiii vrea să asigure echipamentele medicale și medicamentele necesare și personal suficient. Totul pentru ca cei mici să se bucure de viață.
“Primele ore din viața unui bebeluș prematur sunt pline de riscuri. Fără ajutorul calificat pe care-l pot oferi doar medicii neonatologi, el are șanse minime de supraviețuire. Este de neiertat că multe dintre pierderile de vieți de copil înregistrate anual ar putea fi evitate. Asta s-ar întâmpla dacă ar exista suficiente resurse pentru ca nașterea și îngrijirea ulterioară să aibă loc în siguranță. Sunt necesare toate instrumentele și materialele la îndemână“, declară Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv al Organizației Salvați Copii.
De 30 de ani, Salvați Copiii România construiește programe sociale, politici publice și practici solide în beneficiul copilului din România. În trei decenii de activitate, Salvați Copiii a intervenit activ în societate. Salvați Copiii și-a asumat rolul de supraveghere vigilentă a autorităților publice. Instituția face tot posibilul ca acestea să implementeze politici publice de durată.
ŞTIRI PENTRU COPII vă ține la curent cu ultimele noutăți. Salvați Copiii și medicii trag un semnal de alarmă și ne arată cât de gravă este problema.
Neonatal: se referă la nou născuți
Sursă foto: Salvaţi Copiii