Timișoara, primul oraș în care poți citi poezii la semafor
Pe străzile Timișoarei a circulat primul tramvai electric. Și tot acest oraș a fost primul de pe continentul european care a avut străzi iluminate electric. Zilele trecute, Timișoara a devenit primul oraș în care poți citi poezii așteptând la semafor. ȘTIRI PENTRU COPII vă oferă mai multe detalii.
De acum plimbările timișorenilor vor fi unele mai plăcute și așteptarea la semafor va trece mai ușor. Asta fiindcă vor putea citi versuri scrise de autori români contemporani. Proiectul se numește „Poezia de stradă” și face parte din Memoriile Cetății, proiect din cadrul Programului Timișoara Capitală Culturală Europeană.
Începând de sâmbătă, 7 noiembrie, voluntarii Asociației Timișoara 2021 – Capitala Europeană a Culturii au început să decoreze trotuarele din 60 de intersecții din oraș. Poeziile lui Robert Șerban, Tudor Crețu, Aleksandar Stoicovici, Sorin Gherguț, Svetlana Cârstean, Ana Pușcașu, Adrian Bodnaru, Nicoleta Papp, Goran Mrakić, Marius Aldea și Alexandru Potcoavă sunt scrise direct pe asfalt, prin toate cartierele din Timișoara, pentru a-i încuraja pe trecători să ia orașul la pas, să le descopere și să le citească pe toate.
Versurile de pe trotuare nu vor încurca cu nimic marcajele rutiere. „Versurile, atent selectate de scriitorul Bogdan Munteanu, vor fi scrise pe asfalt, doar pe alei, fără a interveni sau influența în vreun fel marcajele rutiere sau accesul vizual la acestea. Trecătorii vor putea să descopere cuvintele în timp ce așteaptă culoarea verde a semaforului și să le reinterpreteze după starea de spirit a fiecăruia. Tot în cadrul proiectului „Poezia de stradă”, pe timișoreni îi mai așteaptă o surpriză: un poem ilustrat va fi pictat pe asfalt, într-o zonă pietonală din oraș”, se arată în comunicatul de presă transmis redacției.
Căminele studențești, decorate și ele
Și Complexul Studențesc din Timișoara prinde culoare. Acesta devine gazdă pentru 12 lucrări murale pe căminele studențești. Ce sunt lucrările murale? Acele picturi care, datorită tehnicii folosite, aderă perfect la zidul pe care sunt executate. Scopul acestor lucrări este de a facilita și încuraja interacțiunea oamenilor cu zona în care trăiesc.