Locuri de poveste din România – Fântâna secretă de la Sucidava
Locuri de poveste din România. După pandemie vacanțele exotice sau în străinătate nu prea vor mai fi posibile. Iar toată atenția se întoarce spre locurile din țară. România e o țară fabuloasă, cu toate formele de relief, care merită să fie descoperită. De aceea, azi continuăm rubrica noastră despre locuri de poveste din România. Copii, dați-le idei părinților!
Dacă tu și familia ta sunteți pasionați de istorie atunci e neapărat să mergeți la Cetatea Sucidava din orașul Corabia, județul Olt. Izvoare, cascade și fântâni mai există în țară și în lume. Însă la Cetatea Sucidava aveți ocazia să vedeți o fântână secretă subterană. Este o construcție din secolul al VI-lea. Are o adâncime de 18 metri și un coridor lung de 26 metri. La capătul acestui coridor, surpriză: o scobitură cu apă limpede și bună de băut.
„Fântâna secretă de la Sucidava, astăzi restaurată și integrată în circuitul de vizitare, este punctul de atracție al cetății. Ea se găsește în partea de sud a cetății și captează, la o adâncime de 18 m, unul din puternicele izvoare de la poalele platoului, aflat la circa 14 m sud de zidul de incintă. Se compune din două părți: puțul propriu- zis (puteus) și coridorul subteran de acces (dromos), lung de 26 m, ce coboară până la izvor. Fântâna a fost construită în timpul Împăratului Iustinian în secolul al VI-lea și a avut rolul de a asigura aprovizionarea cu apă a garnizoanei în timp de asediu”, se arată pe site-ul Cetății Sucidava.
1958 – Anul descoperirii
Deși a fost construită în secolul al VI-lea, fântâna secretă de la Sucidava a fost descoperită abia în anul 1958, adică în secolul al XX-lea. Fântâna a fost atât de bine construită încât la momentul descoperirii aceasta era aproape intactă.
„În 1958 când a fost descoperită fântâna secretă, conducătorul științific al cercetărilor, prof. dr. Dumitru Tudor, de la Universitatea din București, spunea că acest coridor era intact, cu scările, cu zidurile din pietre de calcar, numai bolta era căptușită cu cărămidă și care cărămidă era desprinsă și era căzută în coridor, zidurile păstrându-se intacte. S-a mai păstrat, prin puține locuri, forma arcadei bolții și după această formă, a arcadei, a fost restaurat coridorul, cu cărămida găsită acolo, dar s-a mai și completat cu cărămidă mai nouă”, spunea muzeograful Mirela Cojoc, conform Agerpres.
Dicționar
Garnizoană: unitate sau ansamblu de unități și de instituții militare stabilite într-o localitate sau (în timp de război) într-un loc întărit pentru a-l apăra;
Asediu: încercuire și atacare cu forțe armate a unui loc întărit, pentru a-l cuceri;