Educația Media în programa școlară. În 20 – 21 noiembrie, va avea loc, online, o conferință dedicată profesorilor de liceu și universitari din întreaga țară: “Educația Media în programa școlară. Metode și instrumente educaționale în disciplinele socio-umane”. Aflați despre ce este vorba de la ȘTIRI PENTRU COPII.
Teme de discuție în cadrul conferinței
În cadrul conferinței se vor aborda mai multe teme printre care și integrarea metodelor de educație media în programa școlară, resursele existente în educație media, metode interactive de predare prin instrumente media și gândirea critică.
În cadrul conferinței, vor fi organizate ateliere aplicate de educație media și va avea loc lansarea volumului “Caietul de educație media. Ghidul profesorului pentru disciplinele socio-umane”, de Nicoleta Fotiade și Sergiu Spătan.
Speakerii invitați la conferință sunt Adina Baya (lector universitar), Brîndușa Armanca (jurnalist, profesor universitar), Nicoleta Fotiade (formatoare în domeniul educației media și comunicării) și Sergiu Spătan (doctorand în filosofie).
Înscriere gratuită
Profesorii interesați să afle mai multe despre activități și metode de lucru din domeniul educației media, pe care aceștia le vor putea utiliza la orele de curs, sunt așteptați să se înscrie gratuit, până pe 8 noiembrie 2020, completând următorul formular: http://bit.ly/Înscrieri-Conferința-Educație-Media. Trebuie să menționăm că locurile sunt limitate.
Educația media – obligatorie
Prin decizia 2009/625/CE Consiliul Europei recomandă includerea educației în domeniul media (media literacy) în programa școlară obligatorie. De asemenea, și în oferta de competențe cheie pentru învățarea de-a lungul vieții. Educația media se referă la capacitatea de a accesa mijloacele de informare, de a înțelege și de a evalua cu spirit critic diferite aspecte ale acestora și ale conținutului lor și de a crea comunicări într-o varietate de contexte.
Formarea practică și complementară a educației inițiale dobândite
Conferința este organizată de Asociația Culturală Contrasens, alături de Mediawise Society. Face parte din programul alternativ de formare în educația media: Access Media.
ACCESS MEDIA își propune să ofere oportunitatea unei formări practice și complementare educaţiei iniţiale dobândite, prin intermediul unor ateliere structurate pe 4 discipline. Acestea sunt gândirea critică, mass-media literacy, new media literacy și internet safety. Mai multe detalii despre program puteți găsi aici.
Proiect cultural este co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Și este realizat cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, al Primăriei Municipiului Timişoara şi al Consiliului Local Timişoara.
Dicționar
Media Literacy : aflabetizare mediatică (din engleză);