Triunghiul vieţii. Unde vă adăpostiți în caz de cutremur?
Cutremurul este un eveniment neașteptat și poate fi fatal dacă nu știm cum să reacționăm rapid pentru a scăpa. Astăzi vă povestim unde vă adăpostiți în caz de cutremur și vă prezentăm o teorie salvatoare venită din America. Iată câteva detalii care îți pot salva viața.
În timpul unui seism, prima dată în mintea noastră apare starea de panică. Stăpânirea de sine și informațiile despre prevenție pot face diferența dintre viață și moarte. De-a lungul timpului au apărut tot felul de teorii și idei legate de soluții salvatoare în caz de cutremur. Cu siguranță ați auzit că trebuie să stați în tocul ușii sau sub un birou de lemn. Salvarea vine de peste Ocean, de la Doug Copp, specialist în dezastre naturale al Echipei Americane Internaționale de Salvare. Acesta a lansat teoria ”triunghiul vieții”. Ce înseamnă aceasta?
Copp spune că animalele și copiii mici sunt uneori în mod natural ghemuiți în poziția fetală, poziția salvatoare în caz de cutremur. Pentru a supraviețui trebuie să stai ghemuit lângă un obiect mare și voluminos care se va comprima și va putea lăsa un gol lângă el.
Unde te adăpostești în caz de cutremur
În primul rând nu trebuie să alergi spre scări deoarece acestea se vor prăbuși primele. Chiar dacă scările nu sunt prăbușite de cutremur, s-ar putea prăbuși mai târziu, când ar putea fi aglomerate cu oameni.
Dacă ești în pat, pe timp de noapte și apare un cutremur, pur și simplu rostogolește-te jos din pat. Un vid de siguranță va exista în jurul patului.
Dacă este cutremur în timp ce te uiți la televizor, întinde-te jos și ghemuiește-te în poziție fetală, lângă canapea sau un obiect mare.
Dacă seismul te găsește în mașină, sub nici o formă nu te adăposti în ea, dacă în jur sunt clădiri sau construcții care ar putea-o strivi! Deschide portiera și ghemuiește-te lângă vehicul!
Specialiștii spun că o clădire din lemn este mult mai sigură în caz de cutremur deoarece lemnul este flexibil și se mișcă odată cu seismul. O clădire din lemn care se prăbușește oferă mai multe șanse de supraviețuirea victimelor. Lemnul căzut peste oameni oferă mai multe goluri de supravieţuire şi nu cauzează atâtea leziuni precum cărămida care este grea.