EXPRESIA SĂPTĂMÂNII – Lună și bec. Expresiile românești par foarte ciudate pentru străini, dar și pentru cei mici, de cele mai multe ori. Deseori v-ați auzit părinții sau bunicii spunând expresii ciudate și poate nu ați știut atunci la ce se refereau ei. Echipa ȘTIRI PENTRU COPII prezintă săptămânal câte una dintre expresiile românești care ne lasă „cu gura căscată” sau stârnesc hohote de râs. De asemenea noi vom și explica aceste expresii pentru a ști de unde provin și care este înțelesul lor.
Expresia din această săptămână este „lună și bec”. Cei mici au auzit această expresie cel puțin o dată, dar ce înseamnă ea?
Cu siguranță fiecare dintre voi ați auzit această expresie. Iar noi suntem siguri că mama a fost cea care a rostit-o. Fiecare mamă își dorește ca locuința ei să strălucească de curățenie. Mama îmi spunea adeseori când făceam mizerie „vreau să văd casa lună și bec”. Eu făceam curat așa repejor pentru a mă putea juca în continuare, neștiind ce înseamnă curățenia „lună și bec”.
ȘTIRI PENTRU COPII vă explică fiecare expresie. De asemenea, încercăm să aflăm de unde provin cele mai ciudate expresii, însă despre expresia „lună și bec” nu se știe nimic. A apărut din senin. Însă ne-am gândit că meritați o explicație și am creat chiar noi una.
Ce înseamnă lună și bec?
Luna este un corp astronomic care orbitează planeta Pământ. Este ca un bec imens al planetei noastre. Aceasta (n.r. luna) luminează atunci când se întunecă afară. De asemenea, becul ne luminează casele seara. Așadar cele două „corpuri” sunt oarecum asemănătoare. Dar ce înseamnă „curățenie lună și bec”? Ei bine, expresia lună și bec sugerează o curățenie în profunzime, făcând totul să strălucească.
Cine a inventat becul?
Becul a fost inventat în anul 1879, simultan, de către doi inventatori: Thomas Alva Edison în Statele Unite ale Americii și de Sir Joseph Wilson Swan în Anglia, un chimist britanic.
Sir Joseph Wilson Swan a fost primul care a făcut un bec electric luminos, dar nu a reușit să mențină vidul în interior. Thomas Edison a fost cel care a rezolvat problema. Americanul şi-a dat seama că problema cu designul lui Swan era filamentul. Astfel, Edison a pus la cale un filament subțire din grafit cu rezistență electrică ridicată. Pe data de 21 octombrie 1879, Thomas Edison a realizat un bec cu filament care a luminat continuu timp de 40 de ore, relatează Sthiu.ro.
Dicționar
Design: aspect exterior, fel în care se prezintă un lucru;