Legea care scoate educația sexuală din școli a fost retrimisă în Parlament
Legea care scoate educația sexuală din școli a fost retrimisă în parlament pentru reexeminanare. Decizia a fost luată de președintele României, Klaus Iohannis. Această decizie a venit ca un răspuns după ce, în luna septembrie, Curtea Constituțională a decis că actul normativ e constituțional, respingând sesizarea președintelui ca neîntemeiată. Aflați mai multe detalii de la ȘTIRI PENTRU COPII.
Legea care scoate educația sexuală din școli a fost retrimisă în Parlament pentru reexaminare. Președintele Klaus Iohannis a precizat în cererea de reexaminare căînlocuirea noțiunii de „educație sexuală” cu cea de „educație sanitară” a generat numeroase critici.
De asemenea și introducerea obligativității obținerii acordului scris al părinților a produs foarte multe observații, atât din partea experților din domeniul educației, cât și a organizațiilor neguvernamentale.
„Prin introducerea sintagmei „educație pentru viață”, inclusiv „educație sanitară”, textul de lege se îndepărtează de principiul „promovării educației pentru sănătate” prevăzut în art. 3 lit. r) din Legea nr. 1/2011. Practic, reglementate în acest mod, programele de educație pentru sănătate sunt evidențiate doar prin educația sanitară. Componenta de educație pentru sănătate sexuală fiind, astfel, eliminată sau simplificată la transmiterea în mod exclusiv de informații cu privire la igiena personală. Ideea de educație sanitară este una desuetă, ce nu mai corespunde conceptului actual privind sănătatea publică. Educația sanitară, fiind un termen utilizat înainte de anul 1990. Acesta cuprindea doar activități de asigurare a igienei”, se arată în cererea președintelui.
Obligația statului
De asemenea, președintele a menționat că statul are obligația de a asigura accesul la informațiile corespunzătoare domeniului sănătății sexuale.
„De aceea, statul are obligația de a asigura accesul la informațiile corespunzătoare domeniului sănătății sexuale. Aceasta fiind o componentă esențială a dreptului la sănătate și la educație. În vederea abordării unor atitudini sănătoase care să îi mențină în siguranță, tinerii trebuie să beneficieze de o educație adecvată. În acest context, este mai mult decât vitală necesitatea reglementării în programa școlară a educației pentru sănătate. Cu componenta educației sexuale, adaptate vârstei, de o manieră obiectivă, care să prezinte informații corecte, adaptate nivelului elevilor de dezvoltare și înțelegere”, reiese din cererea trimisă.
Dicționar
Desuetă: necorespunzător, învechit, perimat, ieşit din uz;