ȘTIRI PENTRU COPII vă prezintă astăzi xantophobia, adică frica de galben. Deși pare ciudat să te temi de o culoare, această fobie există. Mai mult decât atât, viața celor care se confruntă cu ea poate fi una dificilă. Să vedem care sunt cauzele, simptomele și tratamentul acestei fobii.
Xantophobia face parte dintr-un grup de fobii legate de culoare, grup ce poartă numele de Chromophobia, adică frica de culori. Deși pare o fobie banală, este cât se poate de greu să te confrunți cu ea. Gândiți-vă că aceste persoane nu se pot feri de galben, oricât și-ar dori. De cai, spre exemplu, te poți feri alegând să nu mergi în locuri unde i-ai putea întâlni. Însă să te ferești de tot ceea ce ține de galben este chiar imposibil.
Cauze
Cauze pot fi multe, însă majoritatea sunt legate de evenimente tragice sau traumatice din copilărie. Și acum probabil vă gândiți ce ar putea să te sperie, fiind vorba de o simplă culoare. Ei bine, este suficient ca această culoare să fi fost un element din toată experiența. Și vă dăm câteva exemple.
Dacă cineva a fost agresat de o persoană care purta o haină sau un accesoriu de culoare galbenă, este posibil ca mintea lui să se lege de acest aspect. Un alt exemplu pot fi certurile de familie. Dacă copilul asistă des la certuri în familie, iar camera este de culoare galbenă, este posibil ca pe viitor cel mic să dezvolte o fobie. Asta pentru că această culoare este strâns legată de un eveniment neplăcut din viața lui.
O altă cauză poate fi legată de membrii ai familiei care se confruntă cu această fobie. Dacă copilul crește într-un mediu în care, spre exemplu, mama sau tata se feresc de culoarea galben, este foarte posibil ca și cel mic să dezvolte o fobie pentru galben. Practic învață, fără să-și dea seama, să îi fie frică de această culoare.
Simptome și tratament
După cum spuneam încă de la început, este imposibil să te ferești de culoarea galben. O întâlnim peste tot: natură, mâncare, haine, accesorii, obiecte etc. Simptomele pe care le prezintă o persoană cu frică de galben se împart în simptome fizice și simptome psihice. Din categoria celor fizice fac parte: amețelile, leșinul, dificultățile de respirație, senzația de sufocare, tremuratul, greața, vărsăturile, diareea, transpirația, amorțeala. Din categoria simptomelor psihice fac parte: teama de moarte, atacurile de panică, frica de a pierde controlul și bineînțeles, evitarea obiectului care-i provoacă aceste simptome.
În ceea ce privește tratamentul, acesta nu este unul stabilit pentru toată lumea. În funcție de cauza fricii se stabilește care este cea mai potrivită metodă de tratament. Cele mai comune metode sunt psihoterapia, terapia cognitiv comportamentală și terapia expunerii. Dacă vă confruntați cu o astfel de fobie, nu ezitați să cereți ajutor din partea specialiștilor.