Vicepremierul Raluca Turcan a vizitat expoziția copiilor organizată în comuna Biertan prin proiectul „Note pentru viitor”. Expoziția „Copilăria în forme și culori” va putea fi vizitată timp de o săptămână.
Expoziția este deschisă publicului la Centrul educațional „Note pentru Viitor” din comuna Biertan, str. 1 Decembrie nr. 12, și reunește obiecte din lut, picturi, desene și fotografii realizate de copii în cadrul atelierelor creative organizate prin proiect. Lucrările expuse, unele dintre ele premiate la concursuri locale, relevă pe de o parte universul interior al copiilor și surprind, totodată, frumusețea și istoria comunei, prin fotografii și desene.
Atelierele creative reprezintă doar o mică parte din intervenția realizată de Asociația React și Primăria comunei Biertan prin proiectul „Note pentru Viitor”. Scopul acestuia e de a preveni și reduce abandonul școlar și de a crește șansele copiilor pentru o educație de calitate și o viață mai bună. „În funcție de nevoile identificate, facem eforturi pentru a interveni individual în sprijinul copiilor, precum și pentru a diversifica atelierele creative, astfel încât să le oferim cât mai multe opțiuni”, a declarat Lucia Ionescu, Responsabil comunicare în cadrul Asociației React.
Zonă marginalizată
În comuna Biertan, frumusețea și pitorescul locurilor ascund povești triste asemenea multor localități din mediul rural. Locuitorii acestei comune se confruntă cu sărăcia, uneori extremă. Lipsa educației și a șanselor de dezvoltare face parte din peisaj. Biertan e înscrisă în Atlasul zonelor marginalizate. Copiii cresc adeseori fără unul sau chiar fără ambii părinți, care fie i-au abandonat, fie au plecat în străinătate, în căutarea unei vieți mai bune pentru ei și pentru copii, lăsându-i pe aceștia în grija bunicilor sau a fraților mai mari. Deloc surprinzător că acești copii se confruntă cu dificultăți de învățare, nivel ridicat de absenteism, risc crescut de repetenție și abandon școlar.
Până la demararea proiectului, în comună nu exista consilier școlar și nici serviciu de școală după școală. Anul trecut, în cadrul proiectului a început programul „Școală după școală”. Prin acesta, elevii primesc suport în realizarea temelor, desfășoară activități destinate orientării vocaționale și utilizării tehnologiilor moderne. În plus, beneficiază și de o masă caldă. rezultatele au apărut imediat. Toți elevii școlii din Biertan care s-au prezentat la examen au reușit să îl promoveze. Pentru a susține tehnologizarea si modernizarea școlii din Biertan, laboratorul de informatică a fost dotat cu 15 calculatoare. Urmează să fie achiziționate și 100 de pupitre cu scaune.
Ședințe de consiliere psihologică pentru întreaga familie
Tot în cadrul proiectului „Note pentru viitor” se asigură ședințe de consiliere psihologică pentru întreaga familie. Atât copii cât și părinți se întâlnesc cu psihologul. Li s-a creat un spațiu în care să se simtă securizați și unde pot identifica și soluționa la timp situațiile problematice.
Pentru implicarea părinților în educația copiilor și conștientizarea importanței acesteia, se implementează și un program de educație parentală tip „Școala părinților”. Acesta e susținut de o campanie locală de promovare a educației și a colaborării dintre părinți și profesori în beneficiul copiilor.
Proiect pentru reducerea abandonului școlar
Alte activități organizate prin proiect sunt: meditații la matematică și limba și literatura română pentru elevii din clasele a IV-a și a VIII-a, excursii, serbări școlare cu premii, donații de haine și rechizite școlare, ateliere de experimentare științifică în cadrul cărora copiii au construit și programat roboți cu ajutorul unor kituri speciale, cursuri de educație sanitară și prim ajutor.
„Note pentru Viitor” este un proiect implementat de Asociația React, în parteneriat cu Primăria comunei Biertan, în comunele Biertan (jud. Sibiu) și Izvoarele (jud. Giurgiu). Scopul proiectului este de a reduce și preveni abandonul școlar timpuriu și de a susține accesul egal la educaţie de calitate. Sunt vizați 735 de copii (dintre care 184 de etnie romă) din cele două localități.