Cum putem depăși frica de întuneric? Sfaturile psihologilor
Copiii se tem de întuneric în special în perioada în care încep să doarmă singuri în cameră. Pentru părinți noaptea este o adevărată provocare dacă își știu micuțul speriat. Cum putem depăși frica de întuneric și să avem nopți liniștite pentru toată familia?
Toți copiii se tem la un moment dat de întuneric și de umbre, deoarece face parte din descoperirea vieții. Noi vă învățăm în fiecare marți la ŞTIRI PENTRU COPIIdespre fobie. Trebuie să știți că frica de întuneric se numește nictofobie și nu este întâlnită doar la copii. Vă vine să credeți sau nu, foarte mulți adulți se tem de întuneric. Aceștia vor avea dificultăți să își ajute copiii să treacă peste această problemă.
Frica de întuneric apare de obicei la vârsta de doi sau trei ani și dispare în jurul vârstei de opt ani. ”Totul depinde de experiențele traumatice prin care ar putea trece copilul”, spune Abel Domínguez, psiholog și director la Domínguez Psicólogos.
Când ne gândim la frica de întuneric ne referim la umbre și sunete pe care noi credem că le auzim. Sunt monștrii imaginari de sub pat sau din dulap care nu ne lasă să dormim după ce lumina se stinge. ”Totul devine invizibil în beznă, iar asta are și o parte adaptativă deoarece frica îl împiedică pe copil să coboare din pat și să se lovească. Copiii încep pe la doi ani să își imagineze lucruri deoarece dezvoltă gândire simbolică și magică. Ei cred în zâne, monștri, fantome, etc. ”, explică specialistul.
Copilul trebuie susținut de părinte în permanență
Psihologul îi sfătuiește pe toți părinții să folosească magia și să le povestească despre supereroi, zâne fermecate sau oricare alte personaje fantastice menite să lupte cu pericolele din întuneric. Chiar îi puteți încuraja să se deseneze pe ei înșiși ca personaje magice și să inventați povești împreună”, spune psihologul, Abel Domínguez de la Domínguez Psicólogos
Părintele trebuie să discute despre întuneric și frică. Îi poate arăta că sub pat sau în dulap nu e nimic. ”Copiii nu trebuie să vadă filme de groază sau materiale de pe social media care îi sperie, deoarece își vor imagina personajele înainte să doarmă sau vor avea coșmaruri”, spune Ana López, pedagogă și specialistă în neuropsihologie educativă.
O idee genială ar fi să ne așezăm în pat cu ei și să micșorăm ușor intensitatea luminii pentru a le arăta că nu se întâmplă nimic. Puteți opta și pentru trucul cu lumina de veghe lăsată toată noaptea pornită în cameră.
Un copil incapabil să doarmă toată noaptea care este extrem de anxios și plânge neconsolat din cauza fricii trebuie să consulte un psiholog pentru copii.
Multe frici sunt adaptative în lumea în care trăim și se pot învinge. Copilul se simte vulnerabil și are nevoie de protecție, iar adultul trebuie să îi ofere siguranță.
Se spune că părinții care au frică de întuneric au posibilitatea să le transmită și copiilor aceste temeri. Sună ciudat? Este complet adevărat deoarece un om care are o fobie peste care nu a trecut poate transmite energia lui tuturor.