Halloween – istoria celei mai înfricoșătoare sărbători
Străzile s-au umplut, brusc, de monștri și personaje din desene animate. Ați ghicit bine, este chiar acea zi! Astăzi vorbim despre Halloween și despre istoria celei mai înfricoșătoare sărbători.
Halloween-ul este, cu siguranță, sărbătoarea preferată atât a multor copii, cât și a multor adulți. Seara de Halloween ne oferă șansa să ne transformăm casa într-un castel al ororilor și să ne costumăm ori într-un personaj înfricoșător, ori pur și simplu într-un personaj pe care îl îndrăgim. Deși această sărbătoare este celebrată în principal în Statele Unite ale Americii, în ultimii ani a devenit foarte populară și în România, mai ales că în folclorul nostru există foarte multe creaturi înfricoșătoare.
În Imperiul Roman era celebrată o sărbătoare asemănătoare
Și, totuși, cum a început această sărbătoare? Deși pare greu de crezut, deja în Imperiul Roman se sărbătorea o zi asemănătoare cu Halloween-ul, care se numea Ziua Pomona. Ulterior, aceste sărbători au fost observate și la celți, care sărbătoreau festivalul Samhain, dar și la creștini, care celebrau Sărbătoarea Tuturor Sfinților.
Samhain provine din irlandeza veche și înseamnă “sfârșitul verii”. Acest festival se sărbătorea în fiecare an la sfârșitul perioadei luminoase a anului și era considerat, uneori, “Anul Nou Celtic”. În această zi strămoșii erau cinstiți și invitați în casă iar spiritele, bune sau rele, puteau să traverseze în lumea de dincolo. De aici a pornit și tradiția costumelor în seara de Halloween. Oamenii se costumau în spirite rele pentru a goni spiritele rele “reale”.
În anul 835, odată cu răspândirea creștinismului în Europa, Biserica Romano-Catolică a transformat ziua de 1 noiembrie într-o sărbătoare care celebrează toți sfinții. Probabil cunoașteți deja această sărbătoare deoarece încă se sărbătorește în România. Această sărbătoare purta numele de Hallowmas sau All Hallows. Sună cunoscut, nu?
Ei bine, din aceste nume provine cuvântul Halloween pe care îl folosim în ziua de astăzi. Mai exact, cuvântul Halloween provine dintr-o variantă scoțiană a denumirii All-Hallows-Even, adică noaptea dinainte de “All Hallows” care însemna “sărbătoarea tuturor sfinților”.
Dovlecii și colindatul
Cel mai popular simbol al Halloween-ului sunt acele Jack-o’-lantern, adică acei dovleci sculptați cu o lumânare înăuntru. În fiecare an, cu toții ne întrecem să facem fie cel mai creativ dovleac sculptat, fie cel mai înfricoșător sau amuzant. Această tradiție a pornit odată cu Ziua Tuturor Sfinților, doar că pe atunci, în loc de dovleci erau folosiți napi. Scopul acestor napi era de a ghida sufletele rătăcite către purgatoriu. Abia când imigranții au ajuns în America de Nord au început să fie folosiți dovlecii. Principalul motiv era că dovlecii proveneau din acea zonă.
Pe lângă sculptatul de dovleci, cea mai distractivă activitate pe care poți să o faci în seara de Halloween este să mergi să colinzi, sau cum se zice în engleză “Trick-or-Treat”. Cei mici se costumează în diferite personaje, fie înfricoșătoare fie amuzante și merg de la casă la casă în speranța că vor primi bomboane din partea gazdelor. Această tradiție a început în Scoția, la sfârșitul secolului XIX și a pătruns în Statele Unite la începutul secolului XX. Deși pare o activitate copilărească, “Trick-or-Treat” este îndrăgit atât de copii, cât și de adulți.
Ziua în care se vând cele mai multe bomboane
Fiind una dintre cele mai vechi sărbători din lume și fiind foarte popularizat cu ajutorul filmelor Horror, Halloween-ul este sărbătorit, în prezent, în aproape toate țările de pe glob. Totuși, cel mai înalt nivel de popularitate îl are în Statele Unite și Canada. În fiecare an, 65% dintre americani își decorează casele și birourile pentru Halloween. Doar Crăciunul convinge mai mulți oameni să cumpere decorațiuni. De asemenea, de Halloween sunt vândute cele mai multe bomboane.
Pentru mai multe articole interesante vizitați site-ul ȘTIRI PENTRU COPII.