Memoriile Cetății – Picturi și Poezie la Timișoara
Memoriile Cetății – Picturi și Poezie. Complexul Studențesc din Timișoara prinde o nouă viață prin artă. În cadrul programului Memoriile Cetății, realizat de Asociația Timișoara Capitală Europeană a Culturii, artiștii invitați vor începe să realizeze picturi murale pe căminele studențești. Aflați mai multe detalii de la ȘTIRI PENRU COPII.
Complexul Studențesc din Timișoara va prinde viață. Acesta va fi înfrumusețat cu 11 picturi murale. Artiștii invitați încep deja de săptămâna aceasta să lucreze la alte picturi murale, pe căminele studențești.
Grupurile de artiști merită toată atenția fiindcă efortul lor de a se desfășura conform principiilor creative și de a însufleți spațiile, fie ele și virtuale, reprezintă dovada vie a felului în care creația ne poate aduce și ține împreună.
Cele 3 grupuri de artiști invitați sunt: NOM (Novus Ordo Muralis), Sweet Damage Crew și Kaps Crew. Acestea vor interveni la intrările căminelor cu numerele 19, 20 – 21 și 22.
Complexul Studențesc din Timișoara
Complexul Studențesc este zona orașului care se remarcă prin tinerețe, inovație, creativitate, diversitate. Construit ca un spațiu cu posibilități multiple (locuire, cercetare, agrement), campusul universitar reprezintă și un nod de legătură prin care artiștii își pot aduce aportul vizavi de felul în care Timișoara ni se înfățișează. Atenția direcționată către această zonă reprezintă înțelegerea și integrarea modului în care comunitatea deja stabilită și cea în proces de tranziție se raportează la dimensiunile orașului.
Tema
Tema din acest an a programului Memoriile Cetății este „Istoricul, specificul și spiritul Timișoarei”. Iar toate evenimentele vor fi derulate în jurul acestor trei concepte.
Un n umăr de 7 dintre picturile murale ce vor fi realizate în complex au fost scoase la concurs.
Artiștii au putut să își transmită propunerile până duminică, 25 octombrie. Deoarece numărul acestora a depășit așteptările, fiind înscrise 48 de idei creative, juriul format din Ana Mihaela Adam, Rebecca Bedelean, Melinda Terek, Andreea Simici și Daniela Constantin, deliberează în aceste zile. Rezultatele concursului vor fi anunțate în 28 octombrie, iar în perioada 5 – 15 noiembrie, artiștii selectați vor putea să își pună în practică ideile.
Poezia de Stradă
În cadrul programului Memoriile Cetății va avea loc proiectul Poezia de Stradă. 10 poezii vor fi notate în 40 de intersecții din Timișoara, astfel încât aceste zone vor deveni adevărate spații culturale, pietonii care se opresc vor avea ocazia să citească versurile amplasate pe trotuare.
Memoriile Cetății
Programul „Memoriile Cetății” se află la a III-a ediție. Ideea programului este crearea, în anul deținerii titlului de Capitală Europeană a Culturii, a unui traseu de artă murală prin care localnicii și vizitatorii să redescopere spiritul Timișoarei, istoria și momentele importante din viața comunității.
Dicționar
Mural: aflat pe un zid; destinat să stea pe un perete;