Se apropie Halloween-ul, iar ȘTIRI PENTRU COPII s-a hotărât ca azi, la rubrica despre fobii, să vă vorbească despre samhainophobia, adică frica de Halloween.
Se știe că mulți oameni, și mai ales copiii, se sperie de această sărbătoare. Puțină lume știe însă că există o fobie legată de ea. Perioada aceasta în care toată lumea își decorează casa cu elemente specifice sărbătorii este una foarte dificilă pentru fobici. Cei mai mulți aleg să nu mai iasă din casă până când lumea „revine la normal”.
Frica de Halloween este declanșată de o experiență neplăcută legată de această sărbătoare. Cele mai multe cauze ale acestei frici se leagă de alte fobii. Aici putem vorbi despre arachnophobie, adică frica de păianjeni și nictophobia, adică frica de întuneric. Un element nelipsit de Halloween este dovleacul sculptat. În timp ce pentru unii fețele înfricoșătoare ale dovlecilor par amuzante, pentru alții pot reprezenta cauza care alimentează fobia. O altă cauză ce poate declanșa apariția fobiei sunt filmele în care, în noaptea de Halloween, se întâmplă lucruri stranii.
Adesea, părinții își învață copiii să nu meargă niciodată la case ciudate sau să vorbească cu străinii. Nimic greșit în asta. Însă, o dată pe an, de Halloween, copiii sunt încurajați să meargă din casă-n casă pentru a primi bomboane. Copilul poate deveni confuz și neliniștit, iar asta poate duce la dezvoltarea samhainophobiei.
Simptome și tratament
Dat fiind faptul că mulți copii se sperie de această sărbătoare, este destul de dificil ca părinții să facă diferența între o simplă frică și o fobie. Tot ce au de făcut este să fie atenți la comportamentul copilului. Printre simptomele pe care le prezintă cineva cu frică de Halloween se numără: atacurile de panică, greața, amețeala, respirația rapidă, țipătul, tendința de a fugi etc.
Partea bună este că această fobie, la fel ca majoritatea fobiilor, se poate trata. În cazul copiilor, părinții sunt cei care trebuie să fie atenți și să nu ignore simptomele pe care cel mic le prezintă. Pentru a scăpa de această fobie, cel mai indicat este ca fobicul să se prezinte la un specialist. El va depista cauza exactă și va stabili care este cea mai potrivită metodă de tratament.