Ce este viesparul și cum a reușit să parcurgă 10.000 km
Ce este viesparul și cum a reușit să parcurgă 10.000 km. Viesparul este o pasăre de pradă. Aceasta este una dintre puținele păsări care pot mânca albine, viespi, cuiburi ale acestora sau chiar mierea lor. Recent, o femelă viespar a fost „dotată” cu un sistem de urmărire prin satelit în Finlanda. Aceasta a putut fi urmărită și a fost foarte interesant pentru localnici să vadă care este traseul său. Aflați mai multe detalii de la ȘTIRI PENTRU COPII.
Viesparul este o pasăre de pradă mare, asemănătoare cu șoimul. Are aripi late și o coadă lungă. Culoarea penelor variază în funcție de vârstă. Adulții tipici sunt de culoare brun-cenușiu pe părțile superioare și au părțile inferioare albicioase.
Își fac cuiburi în locuri secrete. La fel cum ele sunt păsări de pradă, viesparele știu că există păsări care fură ouăle. Așa că au grijă. Vara își vizitează locurile reproducție și își petrec iarna în Africa. Ca habitat preferă pădurile de la câmpie și deal.
Viesparele sunt unele dintre puținele păsări de pradă care s-a adaptat pentru a mânca albine, viespi, cuiburile și mierea lor. Pentru a evita înțepăturile și alte efecte neplăcute, au pielea dură și groasă, stratul de pene este mare și dispus ca țiglele unui acoperiș, ghearele sunt lungi și ascuțite pentru a rupe cuibul. De asemenea, ghearele sunt utilizate și la săpat.
Hrana viesparelor variază. În general mănâncă larve de viespi, albine și insecte. De asemenea, nu spun nu nici râmelor, ouălor și puilor de pasăre, păsărilor mici, rozătoarelor și chiar fructelor.
O femelă viespar a parcurs aproximativ 10.000km
Recent, o femelă viespar, a fost „dotată” cu un sistem de urmărire prin satelit în Finlanda. Aceasta a putut fi urmărită și a fost foarte interesant pentru localnici să vadă care este traseul său. Pasărea a petrecut mai mult timp în jurul orașului Reitz din Africa de Sud. După ce a părasit orașul, aceasta s-a îndreptat în data de 20 aprilie spre nord. În 2 iunie a ajuns în cele din urmă în Finlanda, unde probabil va petrece vara boreală (iarna australă – care are loc de la solstițiul din iunie până la echinocțiul din septembrie: 93,7 zile).
Pasărea a parcurs aproximativ 10.000 km în linie dreaptă, în medie mai mult de 230 km în fiecare zi. Cu adevărat ste uimitor este faptul că viesparul a zburat în linie dreaptă spre nord, cu excepția momentului în care a trebuit să zboare peste apă.
Dicționar:
Larvă: stadiu în dezvoltarea individuală a unor animale la ieșirea din ou, deosebit prin formă și mod de viață de stadiul adult;