Realitate cutremurătoare. Copii morți pentru că s-au jucat prea mult pe internet
Copiii și adolescenții petrec tot mai mult timp pe internet. O parte din viața lor este mutată acolo, mai ales că acum se face și școală online. Deseori nici nu realizează cât de rupți sunt de realitate, și că petrec mai mult timp online decât relaționând direct și concret cu prietenii sau familia. Realitate cutremurătoare. Pierderea controlului pe internet face victime. Astăzi ȘTIRI PENTRU COPII vă prezintă două cazuri în care doi băieți și-au pierdut viața după ce s-au jucat ore-n șir fără oprire.
În iarna anului trecut echipa „Ora de net” a organizației Salvați Copiii a realizat un studiu despre cum folosesc copiii internetul. La studiu au participat 1.156 de copii cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani care au răspuns la un chestionar amplu format din 72 de întrebări. După analizarea răspunsurilor s-a constatat că într-o zi obișnuită de școală copiii petrec peste șase ore pe internet. Astăzi putem spune că numărul de ore este mult mai mare dat fiind faptul că și școala se face online, în mare parte.
40% dintre copiii chestionați spuneau și că folosesc internetul pe ascuns, în timpul orelor. Dacă făceau asta la școală, pe ascuns, cine îi oprește să nu o facă și acasă, în timp ce asistă la orele online? Mai ales dacă nu sunt părinții prin preajmă.
Victime ale jocului PUBG
Pe net copiii se și joacă. Uneori poate chiar mai mult decât trebuie. La sfârșitul lunii septembrie presa egipteană a mediatizat un caz tragic. Un băiat de 12 ani a murit după ce s-a jucat ore întregi PUBG, fără a se odihni. A fost găsit de părinții lui, iar lângă el era telefonul pe care încă funcționa jocul, scrie Egypt Independent. Copilul a fost dus la spital, însă medicii au confirmat că băiatul murise înainte de a ajunge la ei. Aceștia spun că decesul s-a produs în urma unui stop cardiac. Asta înseamnă că inima băiatului s-a oprit din lipsa oxigenului necesar.
Autoritatățile religioase din Egipt avertizează cu privire la pericolul pe care îl reprezintă jocul. Ei spun că acest joc ar folosi metode complexe pentru a încuraja dependența și violența. Părinții sunt sfătuiți să-și monitorizeze copiii 24 de ore din 24, să verifice aplicațiile pe care le folosesc și să le limiteze timpul petrecut în mediul online. De asemenea, e recomandabil ca părinții să îi încurajeze pe copii să facă alte activități, cum ar fi sportul sau studiul.
Jocul PUBG a făcut mai multe victime anul acesta. Un alt băiat, în vârstă de 16 ani, a murit după ce s-a jucat încontinuu zile întregi fără să mănânce sau să bea ceva, scrie News18. La un moment dat, din cauza deshidratării severe, băiatului i s-a făcut rău și a fost dus la spital. A fost testat pentru a vedea dacă nu este infectat cu coronavirus. Rezultatul a fost negativ, însă băiatul avea diaree severă și la câteva ore mai târziu, a murit.
Despre PUBG
Player Unknown’s Battle Grounds (PUBG) este un joc online în care 100 de oameni sunt parașutați dintr-un avion care zboară deasupra unei insule uriașe. Tematica este post-apocaliptică, cu orașe în ruine, vehicule abandonate și armată care livrează pachete cu ajutoare. Aceştia trebuie să exploreze, să colecteze echipament și să se lupte între ei.
Scopul jocului este supraviețuirea. Harta se restrânge pe parcursul rundei de joc, eliberându-se un gaz toxic. Astfel, jucătorii sunt aduși față în față pentru a rămâne un singur supraviețuitor. Sau o singură echipă, deoarece jocul poate fi jucat și în echipe de doi, trei sau patru. O rundă de joc durează aproximativ 15 minute. Dacă jucătorii nu se elimină între ei, o va face oricum gazul care, la final, va acoperi toată harta. Jucătorii primesc puncte la finalul rundei cu care pot modifica aspectul personajului lor (obiecte cosmetice).