Elevii au în permanență nevoie de ghidare și ajutor când vine vorba de probleme școlare sau personale. Existența unui psiholog al școlii este o necesitate oriunde în lume. Cine se ocupă de consilierea elevului în școli și cum se gestionează problemele mai grave? Aflați în cele ce urmează.
Școlile timișene au profesori consilieri pentru a ghida și ajuta elevii care au nevoie. Aceștia au la bază studii psihopedagogice, de sociologie, psihologie, pedagogie sau asistență socială. ȘTIRI PENTRU COPII a discutat cu Florina Mateşescu, profesor consilier la Centrul Județean de Resurse şi Asistență Educațională Timiș(CJRAE).
CJRAE are cabinete în toate școlile din mediul urban și rural din județul Timiș. Fiecare școală beneficiază de un profesor consilier. Raportul este de un consilier la 800 de copii. În majoritatea unităților de învățământ sunt în jur de 1000 de elevi, dar consilierul este unul singur. ”Profesorii consilieri nu sunt încadrați doar ca psihologi, aceștia pot avea diferite specializări strâns legate de psihologie: sociologie, pedagogie sau asistență socială. Noi avem cabinete în toate instituțiile, chiar și în grădinițe”, a declarat Florina Mateșescu, profesor consilier la CJRAE pentru ȘTIRI PENTRU COPII.
Ea spune că pot exista și cabinete interșcolare, ceea ce înseamnă că o persoană merge în mai multe școli pentru a acoperi numărul de 800 de elevi. Instituția are în subordine profesori care merg atât la grădiniță, cât și la școală. Unitățile de învățământ preșcolare beneficiază de un consilier la 400 de copii, iar un profesor poate merge atât în școli, cât și în grădinițe.
Profesorii consilieri trebuie să predea cel mult patru ore pe săptămână la clasă. Asta înseamnă că aceștia își dau gradele ca orice cadru didactic pentru a ține ore de cultură civică, psihologie, sociologie, logică, etc. De asemenea, profesorii consilieri au o normă de 18 ore de consiliere psihopedagogică și 22 de ore de planificare, implicare în comunitate, ședințe cu părinții, etc.
Profesorul consilier este responsabil de adaptarea la mediul școlar și de prevenirea și diminuarea factorilor de risc. Acesta ajută elevul să își descopere vocația să își pună în valoare aptitudinile. De asemenea, îl învață să își controleze furia și să se adapteze la mediul școlar. Practic, prin ședințele de consiliere se poate concentra mai bine la activități. În cabinet copilul învață să își rezolve anumite probleme personale care ar putea să îl afecteze la școală.
”Noi le prezentăm și aplicăm chestionare pentru aptitudini. Le putem arăta profilul ocupațional dacă visează la o anumită carieră și să îi îndrumăm. Rolul unui astfel de profesor este să prevină problemele și comportamentele nepotrivite în școală. El nu este terapeut și nu poate trata probleme psihice”, a mai spus Florina.
”Dirigintele este persoana care poate sesiza o problemă a unui elev și solicită să discute cu profesorul consilier. Consilierul îl poate observa la activitățile de grup dacă ține un curs la clasă, spre exemplu despre droguri. Este important de menționat că ședințele de consiliere se realizează cu acordul părintelui dacă elevul nu a împlinit 18 ani. Spre exemplu, poate merge la cabinet să discute, dar pentru a continua trebuie acordul tutorelui”, a mai declarat Florina pentru ȘTIRI PENTRU COPII.
Profesorul poate face consiliere de grup (4-5 persoane) sau individuală. O altă opțiune este realizarea unui parteneriat cu dirigintele pentru anumite activități la clasă. Asta presupune să existe o tematică precum drogurile despre care se va discuta un număr de ore alături de consilier.
Florina este de părere că fiecare ședință de consiliere este unică precum sunt și cazurile apărute în instituții de învățământ. ”Consilierul îl primește la cabinet pentru a afla problema și îl trimite mai departe dacă este necesar. Noi colaborăm cu diferite instituții. Pentru problematica drogurilor elevul este trimis, spre exemplu, la Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Timis deoarece școala nu oferă terapie pe dependență de droguri. Noi mergem mai mult pe prevenție și realizăm activități cu ei.”
Elevul poate fi ajutat în dezvoltarea stimei de sine, rezolvarea problemelor, dezvoltarea capacității de a face față presiunii grupului. Mulți elevi aleg aceste substanțe ca o evadare din viața familială plină de probleme sau pentru că au stima prea scăzută. Pentru tineri anturajul este extrem de important. Din cauza unui grup elevul poate fi introdus în ”lumea substanțelor interzise”. Profesorul poate analiza și performanțele școlare ale elevului problematic și îl poate ajuta pe consilierea pe eșec școlar sau dezvoltare, dar nu mai mult.
Florina ne-a explicat că uneori sunt necesare mai multe ședințe consecutive în care se lucrează cu același copil. Asta înseamnă că agenda consilierului este mereu plină de programări. Orarul cabinetului este disponibil pe ușă pentru a ușura munca tuturor. ”Sunt elevi care vin de două ori pe săptămână o perioadă mai lungă de timp, iar profesorul consilier trebuie să fie cât mai eficient. Sunt școli în care agenda este atât de încărcată încât programarea se face cu două luni în avans. Teoretic, elevii pot merge în pauze la consiliere, după ore sau în timpul cursurilor mai ușoare. Totul depinde de consilier și disponibilitatea copilului”, a mai declarat Florina Mateșescu.
Elevul dependent de droguri are un comportament specific, anumite reacții, un aspect diferit al pielii și feței. Consilierul îl poate observa la clasă, din discuția cu dirigintele, chiar părintele poate sesiza un comportament diferit. ”La cabinet elevii vin singuri de multe ori să discute despre altceva și se ajunge și la tema droguri”, a mai explicat Florina.
Florina Mateșescu sfătuiește copiii să vină cu toată încrederea la consiliere deoarece este ceva normal. ”Oricine în viață întâmpină greutăți și probleme pe care le poate gestiona dacă învață cum. Sfătuim părinții să își lase copiii la consiliere școlară deoarece este eficient și gratuit spre deosebire de ședințele private. În ultimul timp am observat că elevii vin singuri, iar dacă părintele refuză sau consilierul este depășit de situație îi poate direcționa în altă parte.”
ȘTIRI PENTRU COPII te ține la curent cu ultimele noutăți. Citiți site-ul nostru în fiecare zi pentru mai multe informații.
Tutore: persoană care are drepturi și responsabilități asupra copilului până la împlinirea vârstei de 18 ani.
Sursă foto: MonicaTuric