Astăzi este Ziua Națiunilor Unite. Este cunoscută începând cu anul 1945 când a fost creată Organizația Națiunilor Unite. Aceasta organizație este cea mai importantă la nivel mondial. Are rolul de a asigura pacea mondială și de a se asigura că sunt respectate drepturile omului. Aflați mai multe informații de la ȘTIRI PENTRU COPII.
În anul 1971 Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat o rezoluție prin care declară că „Ziua internațională a Națiunilor Unite” trebuie să fie o zi de sărbătoare și a recomandat că ar trebui să fie considerată ca o sărbătoare a Națiunilor Unite de către toate statele membre. În prezent, ONU numără 193 de state membre. România s-a alăturat forului în 1955.
Organizația Națiunilor Unite
Denumirea de Naţiunile Unite a fost folosită pentru prima oară în Declaration (declarație – din limba engleză) by United Nations de la 1 ianuarie 1942, când reprezentanţii a 26 de naţiuni au exprimat angajamentul guvernelor lor de a continua lupta împreună împotriva Puterilor Axei.
Puterile Axei
Puterile Axei au fost națiunile care au luptat contra Aliaților în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Aliații din al Doilea Război Mondial reprezintau grupul de țări care s-au opus Puterilor Axei în timpul celei de-a doua conflagrații mondiale.
Cele trei puteri principale ale Axei au fost Germania Nazistă, Italia Fascistă și Japonia imperialistă. Acestea se numeau “Axa Roma-Berlin-Tokyo”. În perioada de apogeu, Puterile Axei controlau imperii care dominau o mare parte a Europei, Asiei și a Oceanului Pacific. Însă cel de-al Doilea Război Mondial s-a încheiat cu înfrângerea lor totală. Ca Aliații, apartenența la Axă era foarte dinamică și mai multe națiuni au intrat și apoi au părăsit Axa. Pe lângă Germania, Italia și Japonia mai erau: România, Ungaria și Finlanda.
24 Octombrie 1945
ONU a început să existe oficial la 24 octombrie 1945, când Carta Organizaţiei a fost ratificată de China, Franţa, Uniunea Sovietică, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii şi de o majoritate a celorlalţi semnatari. Ziua ONU este sărbătorită la 24 octombrie a fiecărui an.
Sediul principal al ONU se află la New York (United Nations Headquarters). Alte două sedii majore se află la Geneva (United Nations Office at Geneva), în clădirea fostei Societăţi a Naţiunilor (Palais des Nations) şi la Viena (United Nations Office at Vienna), în cadrul Vienna International Centre.
În ultimii ani, ONU şi-a multiplicat activităţile vizând promovarea dialogului intercultural şi inter-religios şi cooperarea pentru promovarea toleranţei, înţelegerii şi diversităţii culturale. Importanţi actori din sistemul ONU, precum UNESCO, Alianţa Civilizaţiilor şi FNUAP (Fondul Națiunilor Unite pentru Populație), lucrează în acest domeniu. La 17 decembrie 2007, Adunarea Generală a ONU a proclamat anul 2010 drept „Anul Internaţional al apropierii între culturi” .
Care sunt obiectivele ONU
Organizația Națiunilor Unite are anumite obiective care trebuie realizate. Printre acestea se numără:
Menținerea păcii și securității internaționale;
Dezvoltarea relaţiilor prieteneşti între naţiuni, întemeiate pe respectarea principiului
Egalitatea în drepturi a popoarelor şi dreptului lor la autodeterminare;
Realizarea cooperarării internaţionale în soluţionarea problemelor internaţionale cu caracter economic, social, cultural sau umanitar şi în promovarea respectării drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale;
Armonizarea eforturilor naţiunilor în realizarea acestor scopuri comune;
Dicționar:
Armonizare: stabilire de relații de înțelegere, de prietenie;