Ziua Antidrog. Astăzi despre heroină, numită și „marele H”. Heroina este un drog care inhibă sistemul nervos central. Heroina este un drog semisintetic opioid obținut prin combinarea morfinei cu o substanță chimică numită anhidrida acetică. Morfina este o substanță naturală obținută din capsulele anumitor specii de mac crescute în Sud-Estul și Sud-Vestul Asiei, în Mexic și Columbia.
Heroina se găsește sub formă de pudră albă sau maro sau sub forma unei substanțe lipicioase maro închis, cunoscută sub numele de „gudron negru de heroină”.
Alte nume comune folosite pentru heroină sunt „marele H” sau „praful iadului”, „smack”, „H”, „skag” și „junk”. Numele științific pentru heroină este diacetilmorfina.
Heroina conține de cele mai multe ori și alte substanțe adiționale, cum ar fi pudră de talc, zahăr, amidon sau lapte praf care, dacă sunt injectate sau prizate pe nas, pot bloca vasele de sânge cu legătură înspre plămâni, ficat, rinichi sau creier, cauzând astfel daune permanente.
De asemenea, consumatorii care își injectează substanța au un risc mult mai ridicat de a contacta boli infecțioase grave, cum ar fi HIV și hepatită.
Heroina a fost produsă pentru prima dată de către compania germană Bayer, alături de aspirină, în anul 1898. Era considerată a fi un calmant mai puternic decât morfina și un antitusiv foarte eficient. Cuvântul „heroină” vine de la cuvântul german „heroisch”, care se traduce prin „eroic”.
Efectele pe termen scurt ale consumului de heroină sunt rapide și se manifestă prin euforie și sentimente de calm și mulțumire de sine. Utilizatorul încetează să mai simtă senzația de foame sau impulsurile sexuale, devine dezinhibat, fără remușcări și frică – se simte protejat, imun față de mediul imediat.
Efectul calmant al heroinei este de trei ori mai puternic decât cel al morfinei. În urma unei injecții intravenoase cu heroină, consumatorii prezintă simptome de uscăciune a gurii, valuri de căldură, mâinile și picioarele le devin grele, au o stare de confuzie. După această stare inițială de euforie, pot avea stări care oscilează între energie și oboseală.
Apar de asemenea probleme de respirație, judecată neclară, stări de greață și vomă, dar și dispariția senzațiilor de durere.
Efecte pe termen lung:
Creierul consumatorilor de heroină este afectat pe planuri multiple, iar efectele sunt următoarele:
Abuzul de heroină este asociat cu probleme grave de sănătate, cum ar fi: avortul, bolile infecțioase (hepatită și SIDA), supradoză (poate fi fatală).
Consumatorii cronici pot suferi de: vene sclerozate, infecții ale țesuturilor inimii, infecții ale valvelor, abscese, constipație, probleme gastrointestinale, boli ale ficatului sau rinichilor. Complicațiile pulmonare și pneumoniile pot apărea din cauza sănătății șubrede a consumatorului și ca urmare a efectelor heroinei asupra respirației.
Pe lângă efectele propriu-zise ale drogului, heroina provenită din surse necunoscute, de „pe străzi” conține deseori aditivi toxici, care pot bloca vasele de sânge ce alimentează plămânii, rinichii sau chiar creierul, provocând astfel pagube permanente organelor vitale.
Boli ce pot apărea în urma consumului de heroină
La femei, de regulă apare o amenoree secundară (absența ciclului menstrual) care este reversibilă după mai multe luni de abstinență. Libidoul și potența sunt reduse semnificativ. Legat de amenoreea frecventă la femei, aceasta lasă adesea să treacă, neobservată, o sarcină. Sarcina se observă doar într-un stadiu avansat.
Nou-născuții din mame dependente prezintă un sindrom de abstinență neonatal care apare, de regulă, la 12 – 48 de ore, după naștere. Sindromul periclitează în mod serios viața nou-născutului.
Cel mai puternic efect negativ pe termen lung al consumului de heroină constă în dependența însăși. Heroina induce stări de toleranță și dependență fizică, doi factori puternici ce determină consumul compulsiv și chiar abuzul. La fel ca orice persoană dependentă de droguri, consumatorii de heroină își petrec din ce în ce mai mult timp și energie pentru a obține și consuma drogul.
După instalarea dependenței, principalul scop din viața persoanelor afectate devine procurarea și consumul drogului. Drogul afectează modul de funcționare a creierului și comportamentul consumatorului față de cei din jur. Persoanele dependente au tendința de a mânca foarte puțin, ceea ce cauzează diverse boli, ca urmare a malnutriției.
Dependenta fizică se dezvoltă odată cu consumul unor doze din ce în ce mai mari. Odată cu instalarea dependenței fizice, corpul se adaptează la prezența drogului în organism, iar reducerea bruscă a consumului are ca rezultat instalarea simptomelor de sevraj, care se manifestă, printre altele, prin dureri foarte puternice.
Dependența psihică este extrem de profundă și greu de tratat. Simptomele de sevraj apar la doar câteva ore de la ultima administrare – în cazul consumului regulat – și se manifestă prin poftele incontrolabile de a consuma drogul, neliniște, dureri de oase și de mușchi, insomnie, diaree, vărsături, transpirații reci, piele de găină, mișcări involuntare ale corpului, etc.
Simptomele majore se instalează între 48 și 72 de ore de la ultima administrare și se ameliorează după o săptămână. Încetarea bruscă a consumului de către cei cu dependență de doze mari și cu o stare precară de sănătate poate fi fatală.
Reacțiile devin foarte puternice după câteva zile și pot persista timp de câteva săptămâni, iar pofta de a consuma drogul poate dura câteva luni.
Heroina, la fel ca morfina, este eliminată prin transpirație, salivă și laptele matern.
La femeile gravide, heroina este transmisă prin placentă în circulația sanguină a fetusului. Medicii pediatri raportează un număr în creștere de copii născuți cu simptome de sevraj.
Renunțarea la consumul de heroină necesită de cele mai multe ori tratament de substituție, pentru mult timp, cu metadonă.
Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Timiș este structura teritorială a Agenției Naționale Antidrog– instituție națională cu rol de coordonator în domeniul politicilor antidrog.
Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Timiș oferă: servicii de prevenire a consumului de droguri; evaluarea și analiza situațiilor problematice cauzate de consumul de substanțe psihoactive; consiliere pentru identificarea celor mai eficiente soluții de intervenție preventivă; informare și educare copii, adolescenți și tineri dar și părinți; informare și educare adulți implicați în procesul educativ; servicii de asistență medicală, psihologică și socială; consiliere, evaluare și management de caz pentru consumatorii de droguri (alcool și tutun) dar și pentru aparținătorii acestora.
Adresă: Piața Libertății nr.1, Timișoara,
Telefon : 0256/432351;
E-mail: cpeca.timis@ana.gov.ro
Absces: o pungă de puroi care s-a acumulat în interiorul țesutului corpului;
Artrită: boală care se manifestă prin inflamarea articulațiilor în urma unei infecții microbiene sau a dereglării metabolismului;
Reumatism: denumire generică pentru o serie de afecțiuni ale organelor aparatului locomotor, în special ale articulațiilor și ale țesuturilor înconjurătoare, manifestate prin dureri și tulburări diverse, influențate de factorii climatici;
Scabie: boală parazitară a pielii, la oameni și la animale, produsă de un artropod, care se manifestă prin mâncărime, iritații, căderea părului etc.; râie;
Tuberculoză: Boală infecțioasă și contagioasă produsă de localizarea bacilului Koch la plămâni, la intestine, la oase;
A periclita: A pune în pericol; a primejdui.