Muzeul Național al Banatului a achiziționat aparatură folosită de NASA
Muzeul Național al Banatului a achiziționat de curând aparatură folosită de NASA. Va fi acesta un pas imens pentru cercetarea științifică din Banat?
Muzeul Național al Banatului a pregătit cea mai mare surpriză pentru pasionații de știință și astronomie. Obiectele descoperite de arheologi, care urmează să fie expuse la muzeu, vor fi cercetate cu ajutorul aparaturii folosite pentru a-i duce pe primii oameni pe Lună.
Da, ați auzit bine! Aceeași aparatură folosită în anul 1969 pentru a cerceta roci de pe suprafața lunii va fi folosită în Timișoara pentru a data, investiga și pentru a diagnostica obiectele din cadrul muzeului bănățean. Această achiziție a fost făcută cu ajutorul unor fonduri de investiții de 100.000 de euro, primite de la Consiliul Județean.
Cel mai performant aparat din întreaga lume
Unul dintre aparate este Brukner Tracer 5i care se folosește de raze x și care a fost construit pentru a analiza rocile de pe lună. În momentul de față, Brukner Tracer 5i este cel mai performant aparat din întreaga lume. Celălalt aparat este un microscop Zeiss de cercetare. Acesta are o capacitate de analizare metalografică, adică va analiza compoziția chimică și duritatea materialelor.
“Prin aparatele pe care le avem acum în dotare, a crescut capacitatea de cercetare şi diagnosticare a laboratorului, precum şi a cercetării arheometrice pentru arheologi şi istorici. Pe lângă cele două aparate destinate sectorului de investigaţii au fost achiziţionate şi mai multe aparate şi dispozitive pentru restaurarea de hârtie şi carte veche, care măresc productivitatea şi calitatea intervenţiilor de restaurare. Pe lângă aceste achiziţii, au fost dotate şi celelalte sectoare de restaurare, metal şi ceramică. Pentru metale, avem un micro-sablator, care aşteaptă să fie pus în funcţie, deoarece nu avem un spaţiu corespunzător, deocamdată”, a declarat pentru AGERPRES Dan Octavian Paul, șeful Laboratorului Zonal de Restaurare.
Aparatura va fi folosită de specialiști special instruiți
Totuși, pentru a folosi această aparatură sofisticată ai nevoie și de specialiști pe măsură. Din această cauză Diana Vărzaru, investigatorul chimist al laboratorului, se află în pregătire de câțiva ani. Cu multă pasiune și curiozitate, aceasta se va asigura că aparatura este folosită la potențialul ei maxim. Prioritatea principală este ca obiectele să își găsească locul exact în istorie.
Noile achiziții sunt deja folosite pentru a investiga diferite obiecte. Ultimul obiect analizat a fost un pumnal a cărui datare nu era cunoscută exact. “Sper ca rezultatele compoziţiei acestuia să ajute arheologii în cercetarea lor pentru încadrarea istorică corectă a pumnalului”, a precizat Dan Octavian Paul.
Un alt obiect cercetat în prezent este o biblie cu sute de pagini din secolul XVIII. Aceasta va fi reînnoită foaie cu foaie de restauratorul de carte veche Luminița Bujancă. Datorită unui aparat special de iluminare, specialista a observat că gravurile au fost colorate după tipărirea cărții.
“Este o Evanghelie din 1729, care are gravuri. Cu ajutorul aparaturii am aflat că a fost colorată ulterior cu culori de acuarelă. Restaurarea este dificilă şi migăloasă. Gravurile se tratează separat de restul cărţii, filă cu filă. La volumele mari, legătura este foarte bună, dar se lucrează pe volume desfăcute, să putem lucra pe fiecare foaie care trebuie vizualizată la aparat, pentru a vedea exact fisura, pe unde se defibrează foaia. Cu noul aparat se uşurează munca foarte mult”, afirmă Luminiţa Bujancă.
Restauratorul a mai adăugat că la o carte se lucrează de la câteva luni până la un an sau doi. Totul ține de problemele întâlnite în timpul restaurării. Cele mai problematice sunt încercările de restaurare precedente. O altă mare problemă este degradarea din cauze naturale, adică din cauza insectelor, a rozătoarelor etc., ca pătează și distrug foile.
Oare câte descoperiri vor fi făcute cu aceste noi aparaturi? Noi sperăm că aceasta va fi o modalitate pentru a crește interesul tinerilor pentru cercetare. Cine știe, poate în curând vom avea propria noastră agenție pentru explorarea cosmosului.
Pentru mai multe articole și invitații la evenimente vizitați site-ul ȘTIRI PENTRU COPII.