EXPRESIA SĂPTĂMÂNII – A se lăsa dus de val. Expresiile românești par foarte ciudate pentru străini, dar și pentru cei mici, de cele mai multe ori. Deseori v-ați auzit părinții sau bunicii spunând expresii ciudate și poate nu ați știut atunci la ce se refereau ei. Echipa ȘTIRI PENTRU COPII prezintă săptămânal câte una dintre expresiile românești care ne lasă „cu gura căscată” sau stârnesc hohote de râs. De asemenea noi vom și explica aceste expresii pentru a ști de unde provin și care este înțelesul lor.
Expresia din această săptămână este „a se lăsa dus de val”. Cei mici au auzit această expresie cel puțin o dată, dar ce înseamnă ea?
Mulți dintre noi folosim expresia „a se lăsa dus de val”. Vom ilustra într-o scurtă povestioară ce înseamnă expresia.
„Mihai se certase cu colegii. Conflictul pornise de la o acțiune copilărească. Cu toții știau că nu ar trebui să se certe pentru acel lucru însă s-au lăsat duși de val, creând o neînțelegere mult mai mare. Lucurile au degenerat rapid iar Mihai s-a lăsat și el dus de val și a lovit un coleg. S-a simțit rău imediat ce și-a dat seama ce a făcut și și-a cerut scuze, însă acțiunea era deja făcută”.
Expresia „a se lăsa dus de val” sugerează o acțiune desfășurată fără a lua decizii referitoare la propria persoană sau la alte persoane. Această expresie reprezintă acțiunea realizată sub influența unor factori externi.
Expresia poate face referire la sportul nautic originar din insulele Hawaii, care constă în plutirea sportivului pe crestele valurilor cu ajutorul unor scânduri speciale sau ambarcațiuni asemănătoare unor canoe, pe care se stă în picioare. Acesta se numește surfing, iar persoanele care îl practică se lasă duse de val.
Unele persoane ar spune că este bine să te lași dus de val. Alții folosesc expresia ca un pretext, fără să își asume răspunderea sau responsabilitatea pentru faptele lor. Expresia este sinonimă și cu sintagma „a-și trăi viața”. Așadar, este bine să te lași dus de val?
Dicționar
Sintagmă: Unitate semantico-sintactică stabilă, formată dintr-un grup de două sau de mai multe cuvinte între care există raporturi de subordonare; expresie;