Tinerii sunt tot mai nemulţumiţi de democraţie. Ce se întâmplă?
Tinerii sunt tot mai nemulţumiţi de democraţie. Ce se întâmplă? Un studiu realizat de Universitatea Cambridge arată că, în ultimul secol, democraţia îşi pierde din popularitate, mai ales în ţări precum SUA, Brazilia, Franţa, Australia şi Marea Britanie. Pe de altă parte, ţări precum Germania, Coreea de Sud şi ţările central şi est-europene, ieşite recent din comunism, prezintă o creştere în nivelul de satisfacţie al tinerilor cu privire la noua formă de guvernământ.
Tinerii sunt tot mai nemulţumiţi de democraţie. Se poate observa o legătură între ţările aflate în discuţie, care poate explica acest declin. Ţări precum SUA au membri ai generaţiei tinere (millenials) crescuţi de părinţi (boomers) crescuţi în democraţie. Ţările est-europene, ieşite din comunism în anii ’80, au mileniali care încă se lovesc de urmări ale comunismului. Astfel se pot vedea diferenţele clare dintre cele două ideologii politice. Prin comparaţie, democraţia este mai bună. Popoarele vestice au renunţat de mult la forme de guvernare totalitariste, iar generaţiile tinere nu au grad de comparaţie pentru democraţie. Drept urmare, pot vedea mai bine aspectele negative ale acesteia.
De ce sunt nemulţumiţi?
Principala cauză a dezamăgirii tinerilor faţă de democraţie este inegalitatea de avere şi venituri, afirmă raportul. Statisticile arată că milenialii reprezintă, numeric, circa un sfert din populaţia Statelor Unite, însă deţin doar 3% din averea totală. La aceeaşi vârstă, boomerii deţineau 21% din avere. În acele vremuri însă, şi taxele erau mai mici. Companiile puteau plăti aceleaşi sume, iar angajaţii primeau o parte mai mare din acea sumă, ea nefiind impozitată atât de drastic. Împiedicarea dezvoltării capitalismului, spune Peter Schiff, este motivul pentru care este tot mai greu să te îmbogăţeşti. „Dacă taxezi venitul, scazi profitul şi diminuezi capitalul de investiţie. Astfel companiile se vor dezvolta tot mai puţin, vor crea tot mai puţine locuri de muncă şi vor plăti cât se poate de puţin angajaţii”, explică Peter Schiff, om de afaceri american.
Studiul realizat de Universitatea Cambridge poate fi accesat aici.