Cine a fost scriitorul Mihail Sebastian. Google îI sărbătorește toată ziua
Cine a fost scriitorul Mihail Sebastian. Google îI sărbătorește duminică, toată ziua. Astăzi se împlinesc 113 ani de la nașterea celebrului scriitor român, iar Google a decis să le reamintească tuturor românilor cât de important este acesta. Cine este el? Aflați mai multe detalii de la ȘTIRI PENTRU COPII.
Mihail Sebastian s-a născut în data de 18 octombrie 1907, la Brăila, Regatul României. Pe atunci el își purta adevăratul nume, Iosif Hechter. El a decedat pe 29 mai 1945, în București. A fost om de litere român, evreu de origine, care a scris romane, dramaturgie și critică literară. A fost, de asemenea, activ ca publicist, ținând printre altele și cronică muzicală, relatează Capital.
Mihail Sebastian a fost unul dintre cei mai importanți discipoli ai filosofului Nae Ionescu.
Scriitorul a făcut studii universitare de drept și filozofie la București. De asemenea, avut o tentativă de a-și da doctoratul la Paris, însă aceasta a fost un eșec.
Un timp a lucrat ca secretar, apoi ca avocat, până când a fost descoperit de Nae Ionescu, președintele comisiei sale de bacalaureat. Nae Ionescu l-a invitat să colaboreze la revista Cuvântul, unde l-a cunoscut pe Mircea Eliade, care avea să-i fie prieten în viitor.
„Steaua fără nume”
La începutul anilor 1940 i s-a interzis să activeze ca jurnalist și i se retrage și licența de avocat pledant. Totodată, reprezentarea pieselor sale a fost interzisă pe motiv că era evreu.
Pentru a putea reprezenta piesa „Steaua fără nume” a folosit un al doilea pseudonim, Victor Mincu. Spectacolul după piesa „Ultima oră” s-a jucat după moartea lui Sebastian, la Teatrul Național București, sub direcția lui Zaharia Stancu. Spectacolul după piesa „Steaua fără nume” îl puteți viziona la Teatrul Național Timișoara.
Jurnalul
Un scandal imens în epoca interbelică a pornit de la prefața antisemită a lui Ionescu la romanul „De două mii de ani”. Prefață pe care Sebastian a publicat-o intactă. Deriva înspre extremismul de dreapta al generației sale și circumstanțele politice din timpul celui de-al Doilea Război Mondial l-au îndepărtat de maestrul său și de foștii săi prieteni. În această perioadă a ținut un jurnal.
Mihail Sebastian a avut o moarte subită, însă după acest lucru „moștenirea” sa i-a fost asigurată de piesele de teatru până în anul 1996, când jurnalul lui a fost tipărit pentru prima dată.
Cartea a creat controverse între români. În carte erau conturate imagini idealizante ale elitei intelectuale interbelice. Jurnalul a fost publicat în Franța, SUA, Olanda, Cehia, Germania și Suedia.
Premiu post-mortem
Leon Volovici, istoric și critic literar israelian originar din România, a prefațat ediția Jurnalului publicată la Editura Humanitas, cartea fiind un document de mare valoare istorică care documentează, între altele, antisemitismul societății românești în anii războiului (care a dus la masacrarea între 280.000 și 380.000 evrei cetățeni ai României și ai Ucrainei).
Pentru acest jurnal, lui Mihail i-a fost acordat un important premiu de carte post-mortem la „Geschwister Scholl” în data de 20 noiembrie 2006. Premiul în valoare de 10.000 de euro a intrat în posesia celor două nepoate de frate ale scriitorului, Michelle și Dominique Hecther, care locuiesc în Franța și în Israel.
Dicționar:
Antisemitism: atitudine politică, socială ostilă față de evrei;