Poveste cu panda. Cum vin pe lume aceste creaturi adorabile
Iată cum un animăluț orb, roz și complet neajutorat devine un panda uriaș. Iată cum vin pe lume aceste creaturi adorabile.
Pe 21 august 2020 la Grădina Zoologică Națională Smithsonian din Washington s-a născut un pui de panda uriaș. Șase săptămâni mai târziu ne-a fost dezvăluit și sexul puiului – nu cu un tort colorat sau artificii așa cum v-ați putea astepta – ci cu o fotografie adorabilă și un test genetic. Este băiat!
Puii de panda se nasc… fără organe genitale la vedere
Știați că doar testele genetice sunt singura modalitate eficientă de a discerne sexul unui panda în primele săptămâni de viață? Puii se nasc fără organe genitale la vedere, fragili și subdezvoltați, cântărind între trei și cinci uncii (maxim 150 de grame). De asemenea aceștia sunt aproape imposibil de recunoscut. Asta deoarece la naștere sunt doar niște creaturi mici și roz. Le lipsesc cu desărvârșire marcajele lor distincte, alb-negru. Deci cum se întamplă că acești pui fragili se tranformă în bilele de blăniță pe care oamenii le iubesc atât de mult?
De ce sunt atât de mici?
Este considerat că puii de panda sunt printre cei mai mici nou-născuți în comparație cu mama lor, dintre mamifere. Nici măcar cercetătorii nu știu sigur de ce panda se naște atât de mic. Un studiu publicat în Journal of Anatomy a constatat că alte specii de urși au un termen de gestație timp de doar două luni. La panda, durează doar o lună. Prin urmare, puii vin pe lume oarecum „neterminați”, putem spune.
Cum supraviețuiesc puii de panda?
Nou născuții panda se depind de mama lor încă din primele clipe pentru hrană și protecție. Ei nu pot vedea, nu pot auzi și nici măcar nu se pot mișca. Sunt atât de neajutorați încât nu își pot regla nici temperatura corpului. Și nici nu pot elimina excrementele pe cont propriu în primele săptămâni de viață. În această perioadă timpurie mamele panda nu își lasă niciodata puii singuri. Nici atunci când au nevoie să mănânce sau să bea apa. Maternitatea e o slujbă atât de solicitantă încat uneori mamele panda care dau naștere unor gemeni aleg să își abandoneze unul dintre pui pentru a avea grijă cum trebuie de celălalt. În captivitate, oamenii de știință intervin pentru a salva ambii pui.
De la pui la adult
După primele 48 de ore, blana albă a puilor începe să le acopere pielea roz, urmată de urmele negre din jurul ochilor și de pe corp. De asemenea, puii de panda se îngrașa extrem de rapid, alăptându-se cu laptele mamei de până la 14 ori pe zi. La 6 săptămâni, ei încep să deschidă ochii iar de la vârsta de 2 luni auzul începe să le funcționeze. În cele din urmă, când aceștia împlinesc trei sau patru luni, organele genitale externe încep să se dezvolte, iar puii panda pot urina și defeca singuri. La aproximativ un an și jumătate – doi, urșii panda devin adulți și sunt gata să fie separați de mama lor.
Deși puiul de panda mai are ceva de crescut, Gradina Zoologică Smithsonian din Washington obișnuiește să întocmească o listă cu posibilele nume ale bebelușilor care urmează iar deținătorii spun că așteaptă cu nerăbdare să-l vadă începând să se deplaseze mult mai mult în urmatoarele săptămâni. “Este cu siguranță o distracție pentru noi”, a declarat un responsabil al