Astăzi vă invităm să faceți cunoștință cu Lady, „detectorul” de droguri. Echipa ȘTIRI PENTRU COPII a cunoscut-o pe ea și pe conductorul ei și vă spunem de la început că este o expertă și cu adevărat o doamnă.
Pentru a o cunoaște am fost la Penitenciarul din Timișoara. Acesta a fost locul în care am așteptat-o pe Lady, iar ea și-a făcut apariția ca-n filme. Și când spunem asta, avem și motive. În primul rând, vă spunem că Lady a venit cu mașina ei personală și cu semnalele acustice și luminoase pornite. Când a ajuns la porțile penitenciarului, acestea s-au deschis încet și am început să vedem luminile de la mașina ei de serviciu.
Lady este un câine din rasa labrador, are nouă ani și formează împreună cu colegul ei o echipă canină. La început am făcut cunoștință cu agentul operativ, colegul cu care Lady face echipă de opt ani. „Este un câine specializat pe detecție de droguri. Caută acele substanțe care au un efect rău asupra organismului, în mod special a tinerilor”, ne spune colegul cățelușei.
Ulterior, acesta a deschis ușile mașinii, iar acolo era Lady care aștepta cuminte să fie dată jos. De obicei, agenții din cadrul poliției sau jandarmeriei, în timpul serviciului, sunt foarte serioși. Am fost surprinși să vedem că nici Lady nu face excepție de la această caracteristică. Câtă vreme are hamul inscripționat cu „poliția” pe ea, nu bagă în seamă pe nimeni. Doar pe conductorul ei. El ne-a povestit că are această atitudine deoarece știe că este „în timpul serviciului”. Și deși pare indiferentă la persoanele din jurul ei, am observat că își mișca ușor nasul. Se pare că ea de fapt își făcea treaba și ne mirosea, ne analiza.
După ce am admirat-o pe Lady și ne-am bucurat de faptul că am cunoscut-o, am stat de vorbă cu conductorul ei. Am discutat despre animalele de detectat droguri, despre echipele canine și despre procesul de dresaj, precum și despre operațiunile lui Lady. Iată ce am aflat.
Știm că pentru detectarea acestor substanțe se pot folosi și porci deoarece și aceștia au un simț olfactiv foarte bun. Se pare însă că tot câinii rămân cea mai bună metodă.
„Pentru droguri, atât în România cât și în alte state și alte țări, se folosesc în mod special câinii. Mai sunt țări în care sunt folosiți porci sau au fost folosiți porci din anumite rase. Dar din câte știm noi, s-a renunțat la metoda animalului porc de detecție. Și cam toată lumea se folosește de câine, în mod special”, povestește conductorul lui Lady.
După cum vă spuneam încă de la început, Lady este un câine din rasa labrador. Cu toate acestea, mai multe rase sunt capabile să formeze echipe canine. „Rasele de câini pentru căutare se numesc rase de lucru. Și în rasele de lucru avem câteva care au excelat. Dintre ele fac parte ciobănescul german, ciobănescul belgian – malinois, labradorul. Avem rase cu talie mai mică de lucru ca beagle-ul sau cockerul. Toate sunt rase de lucru care rezistă foarte mult în teren”, spune coechipierului lui Lady.
Câinii care urmează să fie încadrați în poliție se antrenează de mici. Încă de la trei luni viitorii conductori iau cățeii pentru a face atașamentul, adică pentru a se crea acea legătură de afecțiune între cățel și stăpân. De la șase – șapte luni începe antrenamentul propriu zis. „În funcție de linia de lucru, metoda de pregătire a unui câine diferă și ca timp, și ca metodă. Dacă vorbim de câini pregătiți pentru detecție de droguri, programul de pregătire durează cam șase luni de zile. Pentru că este un program foarte solicitant pentru câine întrucât paleta de miros este mult mai variată față de celelalte linii de căutare”, explică agentul.
La fel ca noi, oamenii, și câinii de serviciu ies la pensie. Acest lucru se face la o anumită vârstă sau în momentul în care câinele nu mai îndeplinește anumite condiții. „De obicei, câinele de serviciu, câinele de lucru, câinele de căutare, iese ca membru din echipajul de căutare canin în momentul în care împlinește șase – șapte ani de viață. Sau în momentul în care conductorul consideră că patrupedul și-a îndeplinit stagiul de lucru sau nu mai îndeplinește criteriile pentru a activa în continuare”, precizează partenerul lui Lady.
Ne-am întrebat ce se întâmplă cu câinii de serviciu după ce aceștia ies la pensie. Este o întrebare pe care, cu siguranță, și voi v-ați pus-o. Iată răspunsul la ea. „Acum un an de zile și în România s-a votat o lege prin care ne dă nouă dreptul, celor care avem în îngrijire animale de serviciu, să rămână la noi. Până în momentul în care trec în neființă. Despărțirea din această echipă este foarte dureroasă. Atât pentru noi ca și conductori, cât și pentru câine, în mod special. Ei se atașează atât de mult față de noi. În momentul în care iese la pensie dacă echipa aceea se rupe, adică câinele vine luat și rămâne pe unitate, el suferă foarte mult. Văzând lucrurile astea am depus, toți cei care suntem în echipe canine în țară, o solicitare ca acești câini să rămână în grija noastră chiar dacă ei nu mai sunt activi, până mor. Ca să nu sufere”, explică agentul.
În România există destul de multe echipe canine, pe diferite linii de căutare. Și se pare că la acest capitol suntem foarte bine văzuți și lăudați. „Numărul lor efectiv nu pot să îl știu, întrucât avem mai multe structuri de siguranță ale statului care au echipe canine, formate pe diferite linii de căutare și de pază. Avem destul de multe și suntem o țară în care se pune accent pe echipele canine. Și chiar avem rezultate foarte bune și suntem apreciați în lume pentru eficacitatea cu care pregătim și dedicația pe care o avem față de câini și echipele pe care le avem noi”, ne spune stăpânul cățelușei.
Când v-am spus că această cățelușă este un „detector” de droguri și o expertă, nu am glumit. A participat la mai multe misiuni și a fost un angajat exemplu. „Lady are opt ani de activitate. În cei opt ani de activitate a avut misiuni reușite în penitenciarele din România și a lucrat în colaborare și cu celelalte structuri de siguranță ale statului unde și-a îndeplinit datoria la care a fost chemată, cu succes. Am avut mai multe descoperiri de substanțe stupefiante atât în penitenciarele din România, cât și în zona de civilie, adică în căutări domiciliare, auto, autocare, bagaje”, spune colegul lui Lady.
Să fii membru al unei echipe canine este minunat, însă nu oricine poate face asta. Cel mai important este să iubești animalele. L-am întrebat pe colegul lui Lady cum ar trebui să fie un conductor de câine de serviciu. Am primit un răspuns plin de căldură și iubire. Un răspuns în urma căruia ne-am dat seama cât de strânsă este legătura dintre el și Lady.
„Ca să devii un membru a unei echipe canine, în primul rând, conductorul membru trebuie să fie un om care să iubească animalul. Un câine greu se atașează față de un om care nu iubește animalele. Simte. Îl simte. Dacă nu iubește și își dorește acel lucru doar pentru că arată frumos la televizor sau arată frumos în societate, câinele nu va reuși să formeze cu acela o echipă. Echipele canine sunt o unitate. La fel ca familia, la fel ca o societate. Sunt două rotițe care se îmbină una pe cealaltă. Dacă nu sunt împreună nu au cum să lucreze. Și atunci fiecare trebuie să își dedice și să renunțe la lucruri pentru celălalt. Conductorul se atașează de câine, câinele se atașează de stăpânul lui, de conductorul lui. Devine o iubire, devine o echipă, devine un întreg. Cei doi nu mai sunt indivizi separați, ci fac parte dintr-o echipă”, ne explică colegul lui Lady.
După cum spuneam, relația dintre Lady și partenerul ei este una foarte strânsă. Nu îl scapă din priviri oricât de multă lume ar fi în preajmă și are în permanență grijă de el. După ce ne-am împrietenit puțin, am fost curioși să vedem dacă Lady stă cu noi fără conductorul ei. Și am făcut acest „test”.
În timp ce el se îndrepta către colțul clădirii, noi o mângâiam și îi acordam atenție lui Lady. Ea? Total indiferentă de ceea ce îi ofeream, dar cu urechile ciulite și privirea fixată pe stăpânul ei. Eram gata să spunem că deși nu ne bagă în seamă, stă cu noi. Asta până când partenerul ei a trecut după colțul clădirii și nu-l mai putea vedea. Atunci Lady s-a ridicat în picioare și a plecat în pas alergător să vadă unde a dispărut. Înainte de a ajunge să îl vadă, când s-a apropiat de el, Lady a început să dea din coadă fericită știind că este acolo și în siguranță.
Comportamentul lui Lady ne-a demonstrat cât de mult își iubește stăpânul, chiar dacă nu poate vorbi. Ceea ce ea nu a putut transmite verbal, ne-a spus partenerul ei vorbind, cu emoție, despre această meserie. „Este, poate, printre cele mai frumoase și strălucitoare și care îmbină poate tot ce este mai frumos în viață. Îți aduce echilibru emoțional, îți aduce un echilibru și o siguranță în fiecare zi în momentul în care ști că ai lângă tine și faci parte dintr-o echipă care face orice pentru tine. Și face un lucru care te satisface. Și îți place să lucrezi în acea companie. Iar câinele, din propria mea experiență, nu poate să facă altceva decât să-ți aducă doar satisfacții”, spune colegul de echipă a lui Lady.